/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Moratoriul pentru construcțiile din centrul istoric al Capitalei este, deocamdată, în aer

missing
17 septembrie 2021, ora 07:14

Anunțat acum o săptămână, moratoriul pentru construcțiile din centrul istoric al capitalei este, deocamdată, în aer. Pentru a putea fi pusă în practică, dispoziția primarului Ion Ceban trebuie votată de consilierii municipali. Mai mult, fracțiunea PAS spune că tot a elaborat un astfel de proiect de decizie, încă acum un an. Așa că îl invită pe primar să o susțină. Edilul ne-a asigurat că a cerut direcției Arhitectură să nu emită nicio autorizație de construcție. Însă firmele care dețin deja actele permisive, își pot continua activitatea.

Instituirea unui moratoriu pentru construcțiile din centrul istoric al municipiului Chișinău nu este atât de simplă. Deși săptămâna trecută, primarul capitalei a anunțat într-un live pe Facebook despre aplicarea dispoziției, edilul a precizat că este nevoie de urmat mai multe proceduri.

„Am vorbit cu cei de la arhitectură să nu emită nicio autorizație de construcție”.

Propunerea de a institui un moratoriu urmează să fie dezbătută și votată de consilierii municipali. Ion Ceban susține ca proiectul este gata și va ajunge în curând pe ordinea de zi a Consiliului Municipal. De partea cealaltp, consilierii de la PAS îi amintesc edilului că elaborat un astfel de proiect încă acum un an și îi recomandă să-l susțină.

„Domnul primar am înțeles că dorește un alt proiect de decizie, ceea ce ar presupune tergiversarea pentru încă cel puțin o lună, deoarece trebuie să treacă prin niște procese. Dacă, cu adevărat, domnul primar își dorește ca acest moratoriu să fie instituit în centrul istoric, nu are decât să fie susținut proiectul de decizie al fracțiunii”.

„Cam târziu s-a trezit primarul, pentru că deja despre clădirile cu mare interese noi am vorbit în capul locului, chiar de la începutul mandatului. Atunci, Ceban se făcea că nu aude și nu vede.”

Consilierii socialiști, deși au refuzat să fie înregistrați la telefon, ne-au declarat că nu au discutat, deocamdată, subiectul în cadrul fracțiunii și nu au luat o decizie.

„Chiar dacă, admitem, consilierii municipali vor vota pentru instituirea moratoriului, acest lucru nu înseamnă că firmele de constructie vor sista lucrările deja începute și pentru care au primit actele necesare. Suspendarea actelor se face de către Agenția pentru Supraveghere Tehnică, dar și cu implicarea Ministerului de Interne, spune edilul.”

Deși sunt o mulțime de șantiere care continuă să construiască în zona istorică, edilul dă vina pe fostele conduceri ale capitalei.

„În acest mandat pe care îl dețin, nu știu dacă există vreun act permisiv care să fie dubios. Da, avem unele probleme legate de construcțiile care s-au invocat pe parcurs, dar ele sunt autorizate anterior. Vom transmite materiale suplimentare la organele de drept”.

Acum o săptămână, Ion Ceban a anunțat că până în luna aprilie a anului 2022, când va fi elaborat Proiectul Urbanistic Zonal Centru, în centrul istoric nu vor mai avea loc lucrări de construcție sau restaurare. Tot atunci, el a anunțat că au fost suspendate actele permisive pentru șantierul aflat la intersecția străzilor Mitropolit Dosoftei și Serghei Lazo. Motivul ar fi neregulile depistate acolo. Atunci, contactat de noi agentul economic nu a comentat acuzațiile. În prezent în cadrul Centrului Istoric din capitală avem 811 obiective cu statut de protecție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram