/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Noul șef de la IGP, Iurie Podarilov se judecă cu instituția pe care o conduce și cu Ministerul Justiției

missing
17 septembrie 2021, ora 17:29

Iurie Podarilov, noul șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP), se judecă cu instituția pe care o conduce, cerând calcularea și achitarea sporurilor și drepturilor salariale, acordate suplimentar la salariul de bază. Solicitarea se referă la perioada în care acesta a fost suspendat din funcția de șef adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, fiind cercetat într-un dosar penal pentru luare de mită, condamnat la închisoare, apoi achitat, scrie Ziarul de Gardă.

Podarilov se judecă și cu Ministerul Justiției pentru constatarea încălcării mai multor prevederi din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și aplicarea mecanismelor de recuperare prevăzute de Înalta Curte.

Iurie Podarilov activează în organele de poliție din 1996, iar începând cu anul 2013 a deținut funcția de șef adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP), instituție din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției (IGP). În perioada în care deținea această funcție, Podarilov s-a ales cu un dosar penal pentru luare de mită

După ce a fost achitat de CA Chișinău, fostul director adjunct al CCTP a încercat, printr-o petiție adresată IGP, să revină la locul de muncă, solicitând, totodată, calcularea și achitarea sporurilor și drepturilor salariale acordate suplimentar la salariul de bază pentru perioada în care a lipsit. Printr-o decizie administrativă, la 17 decembrie 2019, IGP l-a restabilit în funcție, însă imediat a fost pensionat. Nefiind satisfăcut de răspunsul instituției în partea ce ține de drepturile salariale, acesta a acționat IGP în judecată.

Printr-o hotărâre pronunțată la 9 octombrie 2020, judecătoarea Violeta Chisilița de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a obligat IGP să-i elibereze lui Podarilov certificatul privind confirmarea salariului lunar de 15 087 lei, să recalculeze cuantumul și să îi achite acestuia diferența compensațiilor bănești pentru concediile de odihnă anuale nefolosite și a indemnizației unice, cu includerea în calcul a acestui salariu lunar. Prin această hotărâre IGP a fost obligat și să achite fostului director adjunct al CCTP salariul cu sporuri și drepturi salariale acordate suplimentar la salariul de bază, pentru perioada 24 februarie 2017 – 17 decembrie 2019, inclusiv.

Dosarul a ajuns la CA Chișinău, iar aici, la 23 februarie 2021, hotărârea primei instanțe a fost casată și emisă o nouă hotărâre, prin care cererea de chemare în judecată depusă de Iurie Podarilov a fost respinsă ca fiind neîntemeiată. Decizia a fost luată de judecătorii Grigore Dașchevici și Veronica Negru. Angela Bostan, președinta completului de judecători, a avut opinie separată pe marginea acestui dosar. Aceasta opinează că „materialul probator anexat la materialele cauzei, cu certitudine, confirmă faptul că la caz pârâtul – IGP a refuzat să-i calculeze și să-i achite reclamantului Iurie Podarilor drepturile salariale acordate suplimentar la salariul de bază”.

În luna martie curent, cauza a ajuns pe masa judecătorilor de la CSJ. La 8 septembrie, chiar în ziua în care Guvernul a aprobat numirea lui Iurie Podarilov în funcția de  șef al IGP, judecătorii urmau să examineze recursul, însă ședința a fost amânată pentru 3 noiembrie curent. 

Continuarea, pe Ziarul de Gardă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram