/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ Apicultorii trag linia și numără kilogramele de miere. Peste 40 de producători și-au lăudat azi produsele la un târg din Capitală

17 septembrie 2021, ora 22:14

Apicultorii trag linia și numără kilogramele de miere. Au motiv de bucurie în acest an. Recolta este mult mai bună în comparație cu anul precedent. Estimările arată că vor fi colectate în jur de 5 mii de tone, cu o mie și jumătate mai mult decât în 2020. O bună parte din miere se duce la export. Astăzi, peste 40 de apicultori și-au lăudat produsele dulci și aromate, pe care le-au expus la un târg din centrul capitalei. Cumpărătorii au avut de unde alege, începând de la miere, până la tinctură de propolis, polen sau fagure. Ca să poată participa la târg, participanții și-au instalat corturile, respectând distanța socială și purtând măști.

Prima zi de târg a fost, pentru unii cumpărători, mai mult pentru documentare. Femeia din imagini ne-a spus că mierea este de nelipsit în casa ei. O folosește în fiecare dimineață la micul dejun.

„Am făcut cunoștință azi, am să vin mâine la cumpărat ca să știu de unde și ce să cumpăr. Prețurile cum sunt? -Normale, e produs muncit, e destul să știi cât vrei și pentru ce alegi”.

„Am procurat propolis, polen și pelin. -Pentru ce sunt? -Pentru detox, pentru imunitate e foarte bun”.

„Foarte bine că sunt așa târguri și lumea poate să procure pentru iarnă și (MUSCA) Sunt multe produse și avem de unde alege, mulțumim”.

În acest an mierea este mai multă și albinele au fost mai harnice, ne-a povestit Lidia Pahomea din satul Onești, raionul Edineț. Astăzi în vânzare femeia avea miere de tei, de floarea-soarelui și de salcâm.

„Anul acesta pomii ne-au bucurat cu elixirul, nectarul strâns probabil și de anul trecut și ni l-au dăruit anul ăsta”.

„Anul trecut a fost un an greu pentru apicultori, dar anul ăsta mulțumim, și albinele sunt frumoase și intră în iarnă, și noi sătui de lucru și miere și tot”.

„Noi am venit azi la târg cu miere, polen, păstură, propolis. Cel mai benefic aș zice este koktailul apicol, acesta întrunește toate produsele apicole”.

Prezent la târg, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor a declarat că, dacă anul trecut a fost unul nefavorabil pentru apicultori, în acest an, rezultatele muncii sunt cu mult mai bune.

În anul 2021, în comparație cu 2020 este mult mai benefic pentru apicultori. O parte dintre aceștia au reușit să-și restabilească șeptelul de albini, fiindcă am avut pierderi anul trecut și cantitatea d eproducție a crescut. Bunul Dumnezeu ne-a dat timp și flori din belșug și noi am avut cules bunișor. (MUSCA) Se estimează de a colecta anul ăsta în jur de cinci mii de tone. (MUSCA) În comparație cu anul trecut când a fost 3385 tone. (MUSCA) Dar estimăm că exportul va fi peste 4 mii tone.

Preponderent mierea din Moldova este exportată în țări precum Germania, Franța, Italia, Polonia, Macedonia, dar și în altele precum SUA, Canada, și Japonia. Târgul de Toamnă al Mierii este organizat de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova, în scuarul Catedralei Mitropolitane din Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram