„Partea rusă a acționat de o manieră care nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și cadrului juridic bilateral”. Cu un astfel de comentariu a venit Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, după ce Rusia a hotărât deschiderea a 27 de secții de vot în regiunea transnistreană, teritoriul necontrolat de Chișinău, la alegerile din 19 septembrie pentru Duma de Stat.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene regretă această decizie și spune că a fost făcută în pofida poziției expuse în mod consecvent de către autoritățile moldovenești, ori, MAEIE a solicitat părții ruse să se abțină de la deschiderea celor 27 de secții de votare în localitățile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, inclusiv având în vedere imposibilitatea asigurării condițiilor de securitate necesare pentru desfășurarea scrutinului.

Ministerul notează că în răspuns la adresarea Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova privind organizarea scrutinului parlamentar pe teritoriul Republicii Moldova, pe 30 iulie 2021, părții ruse i-a fost comunicată lipsa impedimentelor pentru deschiderea secțiilor de votare în localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

Menționăm că alte trei secții de vot au fost deschise în dreapta Nistrului, câte un la Bălți, Chișinău și Comrat. Astfel, în total vor fi deschise 30 de secții de vot în R. Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!