Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, i-a încurajat duminică din închisoare pe ruşi să voteze pentru orice candidat în afara celor ai partidului de la putere Rusia Unită şi să recurgă la recomandările „votului inteligent”, pe care Kremlinul a încercat să-l blocheze prin toate mijloacele, scrie Digi24.

„Astăzi este ziua în care vocea ta contează cu adevărat. Sociologia arată că majoritatea alegătorilor iau o decizie în ultimul moment. Şi ştim cu toţii foarte bine (…) că doar urmând strategia votului inteligent vocea ta are puterea reală de a face diferenţa”, a scris Navalnîi pe contul său de Instagram.

Alexei Navalnîi și-a îndemnat susținătorii să aleagă orice partid în afară de Rusia Unită.

Duminică, 19 septembrie, este ultima dintre cele trei zile în care aproximativ 110 milioane de ruşi sunt chemaţi la urne în cadrul alegerilor pentru Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului federal).

Conceptul de „vot inteligent” există din 2019 şi recomandă alegătorilor să-i voteze pe candidaţii cu cele mai mari şanse – fie că aceştia sunt liberali, comunişti sau naţionalişti – în fiecare dintre districte pentru a-i învinge pe candidaţii „Rusiei Unite”, considerat de Navalnîi drept „partidul hoţilor şi al şmecherilor”.

Echipa lui Navalnîi a lucrat din greu pentru a promova „Votul inteligent” în faţa blocajelor constante pe care le-a suferit lista recomandărilor din cauza presiunilor autorităţilor în ultimele săptămâni şi mai ales în ultimele zile.

În data de 6 septembrie, regulatorul de telecomunicaţii de stat rus Roskomnadzor blocase deja site-ul platformei, iar vineri, în prima zi a alegerilor, companiile de tehnologie din SUA Google şi Apple au eliminat aplicaţia „Navalnîi” din magazinele lor virtuale, care conducea direct alegătorul la „Votul inteligent”.

De asemenea, serviciul de mesagerie criptat rus Telegram a blocat sâmbătă robotul web al iniţiativei, iar în cursul serii compania Google a procedat în mod similar cu lista publicată în Google Docs, la cererea autorităţilor ruse. Serviciul video al YouTube a eliminat şi el un videoclip al echipei lui Navalnîi care difuza lista candidaţilor pentru care recomanda votul.

Alegătorii trebuie să aleagă la acest scrutin 450 de deputaţi ai Dumei: jumătate pe liste de partid şi cealaltă jumătate în circumscripţii majoritare. Peste 5.800 de candidaţi din 14 partide, inclusiv zece candidaţi independenţi, îşi încearcă şansele la aceste alegeri. În plus la deputaţii pentru Duma de Stat, alegătorii sunt chemaţi să aleagă 12 guvernatori şi 39 de parlamente regionale.

Rusia Unită încearcă să-şi reînnoiască majoritatea constituţională din Dumă de peste 300 de locuri. Potrivit sondajelor dinaintea scrutinului, partidul pro-Kremlin înregistra mai puţin de 30% din intenţiile de vot.

Comuniştii, a doua forţă din Dumă, speră să-şi amelioreze rezultatele, deşi se consideră că nu vor putea ameninţa hegemonia Rusiei Unite, conform agenţiei de presă citate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!