/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Locuitorii din Gagauzia, așteptați azi la urnele de vot. Au loc alegeri pentru Adunarea Populară

missing
19 septembrie 2021, ora 07:14

Zi importantă pentru alegătorii din Găgăuzia. Astăzi, 19 septembrie, aceștia își aleg deputații pentru Adunarea Populară pentru următorii patru ani. În acest sens, au fost deschise 35 de circumscripții uninominale, câte un deputat pentru fiecare. 

Potrivit alegeri.md, Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a înregistrat 123 de candidați:
23 desemnați de două formațiuni politice, doi candidați ai Partidului „Acasă Construim Europa, 21 din partea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și 100 de independenți. Alți doi pretendenți s-au retras din cursă.

Mai mult, liderului socialiștilor, Igor Dodon, a menționat că BECS mai susține politic și alți candidați independenți.

Din cei 123 de candidați înscriși în cursa electorală, puțin peste 43 la sută au participat și
la alegerile precedente din 2016, iar 66 de candidați, circa 54 procente, participă la alegeri pentru prima oară.

Candidații pot fi desemnați de partidele politice și blocurile electorale – câte unul în fiecare circumscripție, și de cetățeni. Locuitorii Găgăuziei au dreptul să-și înaintează propria candidatură sau grupuri de inițiativă care susțin candidații independenți.

Scrutinul va fi monitorizat și de observatori internaționali, din partea Consiliului Adunării Interparlamentare a statelor membre ale CSI, ambasadelor Franței și R. Belarus la Chișinău.

Pentru validarea alegerilor în fiecare dintre circumscripții este necesară participarea a cel puțin 1/3 din alegători. La urnele de vot sunt așteptați 114.939 de alegători.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram