Partidul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, „Rusia Unită”, s-a clasat pe prima poziție la alegerile de trei zile pentru Duma de Stat, iar Partidul Comunist pe locul 2 cu 25.17% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare, după ce Kremlinul a înlăturat candidații opoziției. Secțiile de vot s-au închis în toate regiunile Rusiei, după trei zile de vot , în timp ce prezența națională la vot la ora 19.00 era de 45.15%, potrivit Șefei Comisiei Electorale Centrale, care a confirmat 12 cazuri de voturi multiple la nivel național, în ciuda informațiilor și imaginilor care au arătat că fraudele au fost extinse și nu doar izolate, relatează Reuters, AFP și Moscow Times.

Cu doar 9% din buletinele de vot numărate la nivel național, Comisia Electorală Centrală a declarat că Rusia Unită a câștigat 38,57% din voturi, transmite Hotnews.ro.

Separat, un exit-poll realizat de INSOMAR și publicat de agenția de știri RIA din Rusia a prezis că Rusia Unită va câștiga alegerile parlamentare cu puțin peste 45% din voturi.

Partidul a câștigat puțin peste 54% din voturi în 2016, ultima dată când au avut loc alegeri parlamentare. De atunci, s-a confruntat cu o scădere a popularității sale, pe fondul scandalurilor de corupție, al nivelului de trai în scădere, dar și a operațiunilor masive de represiune a criticilor Kremlinului din ultimii ani.

Rezultatele parțiale au arătat că Partidul Comunist a obținut 25,17% din voturi, urmat de partidul naționalist LDPR cu 9,6%.

Aliații criticului Aleksei Navalnîi i-au îndemnat pe ruși să urmeze strategia sa de vot inteligent, care echivalează cu sprijinirea candidatului cu cele mai mare șanse să învingă Rusia Unită într-un anumit district electoral.

Partidul lui Putin era așteptat să câștige acest scrutin după ce Kremlinul a zdrobit programul lui Aleksei Navalnîi ”vot inteligent” și a interzis candidații opoziției de a participa la scrutin.

Așteptata victorie a partidului Rusia Unită cel mai probabil va fi folosită de Kremlin ca dovadă pentru sprijinul acordat de populație lui Vladimir Putin, care a fost la putere ori ca președinte, ori ca premier din 1999.

Pentru alegerile de duminică pentru Duma de Stat  Rusia, în regiunea transnistreană au fost deschise 27 de secții de vot. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene regretă această decizie și spune că a fost făcută în pofida poziției expuse în mod consecvent de către autoritățile moldovenești, ori, MAEIE a solicitat părții ruse să se abțină de la deschiderea celor 27 de secții de votare în localitățile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, inclusiv având în vedere imposibilitatea asigurării condițiilor de securitate necesare pentru desfășurarea scrutinului. La Chișinău, la Bălți și la Comrat au fost deschise câte o secție.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!