Centrul COVID de la Moldexpo și Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie, cele două instituții medicale municipale unde sunt internați pacienți bolnavi de COVID, sunt pline. În această situație, autoritățile municipale au decis ca de sâmbătă să activeze și să includă în lista instituțiilor medicale strategice și Spitalul Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail”. Spitalul are o capacitate de 300 de paturi, inclusiv 16 paturi la terapie intensivă. 

Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei, Ion Ceban, la ședința operativă a Primăriei.

Avem o situaţie complicată în municipiu, iar numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus creşte de la o zi la alta. Potrivit datelor statistice, 1/3 din numărul total zilnic întegistrat de îmbolnăviri, se atestă în capitală”, a spus Ion Ceban.

Primarul a mai spus că directorii spitalelor în care sunt internați bolnavi de COVID i-au comunicat plăţile din partea CNAM pentru tratarea cazurilor de COVID nu sunt efectuate ritmic.

„Mai mult, există plăţi restante pe cazurile tratate de coronavirus din primăvara acestui an, pe care CNAM încă nu le-a achitat. Din acest motiv, în spitale nu avem siguranţa operaţională şi au fost acumulate datorii către furnizorii de consumabile şi medicamente. Astfel, în unele cazuri companiile refuză să mai livreze către spitale produsele medicale conform contractelor”, a menționat primarul municipiului Chișinău.
Potrivit lui Ion Ceban, situația ar putea genera dificultăți serioase în activitatea spitalelor și tratamentul pacienților. Astfel, edilul a cerut Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină să demareze de urgenţă achitarea plăţilor restante către spitalele municipale şi finanţarea ritmică curentă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!