Ministerul Mediului a făcut o serie de precizări în legătură cu situația de pe Nistru, după ce în spațiul public au apărut mai multe informații care indicau că râul este pe cale de a seca, din cauza Complexului Hidroenergetic (CHE) nistrean. Potrivit responsabililor, „speculațiile în jurul subiectului sunt neîntemeiate”, iar nivelul apei corespunde în totalitate normelor.

„Informațiile apărute în presă despre secarea Nistrului din cauza CHE, sunt neîntemeiate științific. Măsurătorile recente efectuate pe Nistru indică o situație normală a regimului hidrologic de cca 120-130 m3/s (indicatorul minim necesar fiind de 100 m3/s). Nivelul apei la stația de pompare a apei de la Coșernița se menține stabil mai sus sau egal față de nivelul minim necesar pentru exploatare”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.
Ministerul Mediului mai precizează că bancurile de mâl, insulele acoperite cu vegetație și insulele submerse despre care se vorbește în mod special în presă sunt un fenomen anual caracteristic de la sfârșitul verii – începutul toamnei.
„Acest proces este determinat de nivelul scăzut al precipitațiilor în perioadele aride ale anului în zonele montane și premontane din Ucraina. Odată cu scăderea nivelurilor și debitelor de apă în Nistru și Prut, scade și capacitatea de transport a râului. În acest mod, se formează bancurile de mâl, care ulterior se transformă în insule submerse și insule acoperite cu vegetație.
Acestea sunt și mai evidente la confluența Nistrului cu râul Răut (sectorul aval de barajul Dubăsari) – aici inclusiv se revarsă în Nistru aluviunile Răutului”, se mai mai arată în comunicat.
Potrivit Ministerului Mediului, un eventual impact al activităților CHE ar afecta mediul și economia atât a Republicii Moldova, cât și a Ucrainei.
„Dialogul între RM și Ucraina reprezintă în primul rând, o activitate comună de gestionare rațională a apei pe Nistru. Este un proces de durată, complicat și normal de stabilire a unui numitor comun în vederea utilizării resurselor naturale, amplasate pe teritoriul a două și mai multe state. În experiența internațională au existat astfel de tratative care au durat și zeci de ani. Un acord însă, care să reglementeze funcționarea CHN Nistrean din perspectiva protecției fluviului Nistru și asigurării cu apă de calitate și în cantitate suficientă pentru utilizatorii de apă din aval din ambele state, este și în interesul RM, și al Ucrainei în aceeași măsură”, se mai menționează în comunicatul Ministerului Mediului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!