/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ Retragerea publicității pentru loterii, jocuri de noroc și pariuri sportive, o problemă financiară pentru mass - media. Inițiativa legislativa a PAS, criticată

missing
21 septembrie 2021, ora 21:43

Retragerea publicității pentru loterii, jocuri de noroc și pariuri sportive ar putea prezenta o problemă financiară pentru instituțiile mass-media, dar și pentru cluburile sportive din țară. Inițiativa legislativă a Fracțiunii PAS, care propune limitarea publicității pentru toate categoriile jocurilor de noroc a fost supusă, astăzi, consultărilor publice, în cadrul unei ședințe a Comisiei Economie, Buget și Finanțe. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, autorul inițiativei legislative, declară că aceasta are drept scop protejarea populației de dependența de jocurile de noroc. Proiectul i-a nemulțumit, însă, pe mai mulți reprezentanți ai instituțiilor mass-media, dar și pe cei de la Federațiile și Cluburile Sportive, prezenți în sală. Aceștia au spus tranșant că limitarea publicității le reduce sursele de venit.

Scopul acestui proiect nu este interzicerea jocurilor de noroc sau a loteriilor, ci reglementarea, limitarea publicității jocurilor de noroc.

Cel mai mare furnizor de publicitate al jocurilor de noroc este Loteria Națională a Moldovei, care activează în baza unui parteneriat public-privat (între Agenția Proprietății Publice și NGM Company). Estimările companiei arată că, de pe urma aplicării legii, statul ar putea pierde aproape jumătate de miliard de lei, în următorii 10 ani.

„Presiunile asupra sectorului loteriei și pariurilor sportive pot zădărnici eforturile media, … protejarea intereselor statului și a jucătorilor și va încuraja companiile care nu dețin autorizații de activități în Moldova”.

Proiectul a fost supus consultărilor publice, la care au participat și reprezentanți ai instituțiilor mass-media. Acești s-au arătat îngrijorați de consecințele pe care le-ar putea avea inițiativa legislativă, care, potrivit lor, ar putea pune în pericol supraviețuirea unor instituții de presă din țara noastră. Ei spun că, după lovitura pandemică, aceasta ar putea fi altă lovitură – din partea statului, care le va afecta bugetele. Potrivit Codului Audiovizualului, posturile tv au obligația de a difuza opt ore pe zi, din totalul de programe audiovizuale locale, pentru telespectatori. Astfel, interzicerea publicității va duce la diminuarea bugetelor instituțiilor media.

„Nu exagerez deloc, atunci când afirm că retragerea publiciității pentru loterii, jocuri de noroc și pariuri sportive ar putea prezenta chiar o problemă financiară mare pentru instituțiile media din țara noastră”.

În perioada pandemică, majoritatea companiilor și-au redus bugetele de marketing și publicitate cu aproximativ 70 la sută, a menționat și directorul financiar al postului nostru de televiziune, Vasile Gherman.

„Ca și consumator, cu ce susține presa liberă aceste servicii, concret la noi din o sută de lucrători venitul lunar din publicitate asigură achitarea de opt salarii a personalului. Noi suntem 45 la sută finanțați din comercial și 55 din granturi. Vreau să țineți cont și de acest lucru”.

Drept răspuns, Dumitru Alaiba a spus că este conștient de efectele proiectului care vor crea probleme instituțiilor mass-media la încasările din publicitate.

„Acum trebuie să vedem ce e mai important. Sunt conștient de asta și vom încerca să găsim o soluție optimă”.

Pe de altă parte, și reprezentanții Cluburilor Sportive și-au expus nemulțumirea.

„Pariurile sportive trebuie divizate de loterie, sunt lucruri diferite… Ceea ce privește la loterie, este doar o încercare, un noroc mai bine zis”.

„Noi ca industrie, asta și e solicitarea noastră ca să fie cât mai multe case de pariuri în Republica Moldova și să fie demonopolizată anume această activitate”.

Proiectul care prevede interdicția publicității tuturor categoriilor de jocuri de noroc a fost înregistrat la Parlament de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Acesta urmează să fie modificat, fiind luate în considerare solicitările și propunerile înaintate de participanții la consultările publice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram