/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Cum va utiliza Guvernul cele 236 de milioane de dolari, alocate de FMI

missing
22 septembrie 2021, ora 16:11

Republica Moldova va folosi cele 165,3 milioane Drepturi Speciale de Tragere (DST), echivalentul a circa 236 milioane de dolari, alocate din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), pentru finanțarea deficitului bugetar. Proiectul de lege privind punerea în aplicare a alocării DST de către FMI a fost aprobat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului. 

Potrivit documentului, Banca Națională a Moldovei va transfera ministerului Finanțelor mijloacele financiare în termenii și condițiile stabilite, în baza unui acord ce urmează a fi încheiat între cele două instituții.

Alocarea DST oferă active lichide țărilor membre, fără obligații de rambursare sau anulare. Astfel, țările membre nu trebuie să îndeplinească nicio condiționalitate pentru a primi cota lor din alocarea DST. Respectiv, fiecare stat membru poate utiliza alocarea DST conform necesităților interne.

În conformitate cu procedurile FMI, fiecare stat membru urmează să achite o dobândă trimestrială și un comision anual.

Rata dobânzii DST este flotantă și la data de 20 septembrie 2021 a constituit 0,05%, iar rata comisionului anual este, de asemenea, flotantă și la momentul actual constituie circa o miime dintr-un procent.

Alocarea de DST este o sursă nerambursabilă, iar cheltuielile aferente deservirii acestora se vor efectua de la bugetul de stat și vor fi prevăzute în proiectul de rectificare a Legii Bugetului pentru anul 2021.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram