/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Expertul Veaceslav Ioniță, invitat la CNA pentru audieri privind o serie de declarații despre activitatea ANRE. „Încet, încet, vine timpul și pentru ANRE”

missing
22 septembrie 2021, ora 09:49

Expertul economic, Veaceslav Ioniță spune că a fost invitat la Centrul Național Anticorupție (CNA), pentru audieri, privind o serie de declarații pe care le-a făcut în ultimele săptămâni despre activitatea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Anunțul a fost făcut de Ioniță într-o postare pe blog. 

„Încet, încet, vine timpul și pentru ANRE. Mâine, joi 23 Septembrie 2021 la orele 8:00 sunt invitat la CNA în privința acțiunilor din ultimul timp ale ANRE Ofițerii Centrului Național Anticorupție m-au invitat pentru a da detalii pe marginea subiectelor prezentate în spațiul public”, a scris expertul.

În acest context, Veaceslav Ionițăa reiterat faptul că ANRE ar acționa vădit in interesul unui grup restrâns de companii petroliere importatoare și in contra interesului public, al consumatorilor si micilor companii. Contrar cu principiile liberei concurențe.

„Politica ANRE de reglementare favorizează in mod clar un grup mic de companii, vânzători angro, in defavoarea consumatorilor și micilor companii vânzători cu amănuntul. Avem toate drepturile să bănuim că ANRE se face vinovat de existența pieții gri și negre in domeniul produselor petroliere și ca ei cu bunâ știință prin Comunicatele sale oficiale încearcă sa acopere zecile de “stații PECO”, care activează ilegal pe întreg teritoriul țării. Aceste stații ilegale prejudiciază bugetul de stat cu sute de milioane de lei anual”, a precizat Ioniță.

Potrivit expertului economic, ANRE nu a întreprins nimic pentru a contracara contrabanda de produse petroliere in Ucraina și utilizarea regiunii Transnistrene pentru contrabanda de produse petroliere.

„Mai mult, se lasă impresia că ei sunt interesați de existența acestor scheme. Acțiunile din ultima jumătate de an a ANRE a dus clar în prag de faliment micile companii petroliere, ceea ce favorizează marile companii, protejate vădit de ANRE” , a mai menționat Veaceslav Ioniță.

Din 1 iulie, companiile petroliere calculează prețurile la carburanți conform unei metodologii noi, elaborată de ANRE și adoptată de Parlament. Anterior, unii experți economici au criticat noua metodologie stabilită de ANRE. Potrivit lor, aceasta va duce la instituirea unui monopol pe piață și îi va elimina pe petroliștii mici.

Marți, după aproape două săptămâni de scumpiri în lanț ale carburanților, ANRE  a venit cu explicații. De fapt, directorul ANRE, Eugen Carpov, mai mult s-a justificat, decât a clarificat lucrurile. Potrivit lui, noua metodologie elaborată de instituția pe care o conduce este perfect funcțională, doar că prețurile, care variază continuu, sunt dictate de cotațiile Platts. Carpov a dat vina pe legea adoptată de fostul Parlament, la inițiativa deputatului Alexandru Oleinic, aceasta fiind o altă cauză, care a dus la destabilizarea fără precedent de pe piața produselor petroliere din țara noastră.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram