Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță că operatorii vor trebuie compenseze cheltuielile suportate de consumatorii casnici pentru achiziționarea contoarelor de apă. Este vorba de acei consumatori la care operatorii sunt obligați prin lege să achiziționeze, instaleze, exploateze, întrețină, repare, înlocuiască şi să verifice metrologic contoarele de apă. Decizia a fost luată la ședința Consiliului de Administrație al ANRE. Cheltuielile respective ar urma să fie compensate consumatorilor până la sfârșitul acestui an, în 31 decembrie 2021. 

ANRE mai precizează că cazurile în care contoarele sunt achiziționate din contul mijloacelor financiare ale consumatorilor este prevăzut de Legea nr. 303/ 2013.

„Or, actul normativ de reglementare nu conține norme derogatorii de la art. 26 alin. (4) al Legii nr. 303/2013, operatorii fiind obligați să îndeplinească atribuțiile în conformitate cu legislația în vigoare. Neincluderea cheltuielilor privind achiziționarea, instalarea, înlocuirea și verificarea metrologică a contoarelor de apă la consumatorii casnici în tarifele actuale pentru serviciul public de alimentare cu apă nu scutește titularii de licențe de îndeplinirea obligațiilor prevăzute de actele normative”, se arată într-un comunicat de presă al ANRE.

De asemenea, în aceeași ședință a fost aprobată prima modificare a planului de investiții al Î.C.S. „Premier Energy Distribution” S.A. pentru anul 2021, prin suplimentarea valorii acestuia cu 7 110,2 mii lei, astfel încât valoarea totală a planului de investiții va constitui 316 639,6 mii lei și aprobată Lista punctelor fizice de intrare/ieșire și Lista grupurilor de puncte de intrare/ieșire ale rețelei de transport al gazelor naturale a SRL „Vestmoldtransgaz”, în scopul aplicării metodei de calculare a prețurilor de referință.

Consiliul de Administrație a luat act de rapoartele privind rezultatele controalelor tehnice, efectuate în luna august 2021 de către Agenție, pentru asigurarea supravegherii energetice de stat, precum și de Prescripțiile emise pe durata controalelor tehnice în privința încălcărilor ce prezintă pericol iminent pentru viața și sănătatea oamenilor și a dispus emiterea Prescripțiilor în privința abaterilor constatate în Rapoartele privind rezultatele controalelor tehnice, pentru care nu au fost emise prescripții pe durata controlului.

Totodată, a fost aprobată modificarea Hotărârii CA al ANRE nr. 487/2019 din 2019 privind impunerea obligației de serviciu public, prin excluderea furnizorilor care nu mai dețin licențele respective cu desemnarea concomitentă a furnizorului SA „Moldovagaz”, căruia i-a fost impusă obligația de serviciu public de a furniza gaze naturale anumitor categorii de consumatori finali la preț reglementat. De asemenea, au fost reperfectate licențele pentru activitatea de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat la stațiile de alimentare, fiind retrasă o licență pentru furnizarea gazelor naturale.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!