O echipă de experți a Fondului Monetar Internațional (FMI) va începe pe 27 septembrie discuțiile cu autoritățile Republicii Moldova pe marginea unui noi program de finanțare, solicitat de Chișinău.
Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2021, precum și pe marginea solicitării autorităților vis-à-vis de un nou program, axat pe un set de politici care să pună bazele restabilirii după pandemia de COVID-19 și promovării reformelor ce țin de buna guvernanță și a celor instituționale.
Despre noul program s-a discutat pe 25 august de către noul reprezentant permanent al FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani, și șefa statului, Maia Sandu. Atunci, președinta spunea că programul ar putea fi definitivat în toamnă, reiterând că echipa de experți a FMI este așteptată la Chișinău.
„Am convenit că programul trebuie să susțină politici economice, financiare și sociale coerente, în interesul cetățenilor țării noastre”, declaraseră Maia Sandu.
Menționăm că Republica Moldova va beneficia de circa 236 de milioane de dolari, din partea FMI. Banii reprezintă Alocații de Drepturi Speciale de Tragere(DST), fără obligații de rambursare sau anulare. Statele nu trebuie să îndeplinească nicio condiționalitate pentru a primi cota lor din alocarea DST, respectiv, fiecare țară membră poate utiliza alocarea DST conform necesităților interne.
În cadrul ședinței de pe 22 septembrie a Guvernului, membrii Cabinetului de Miniștri au aprobat un proiect de lege care prevede că din cele 236 de milioane de lei alocate, 165 de milioane vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar.