Uniunea Europeană va finanța restaurarea și conservarea morii de vânt din satul Gaidar, raionul Ceadîr-Lunga, în cadrul Programului „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Schițele de proiect pentru restaurarea morii de vânt din satul Gaidar au fost deja elaborate, în baza regulamentelor locale și internaționale privind conservarea patrimoniului cultural.

PNUD informează într-un comunicat de presă că obiectivul reabilitării morii de vânt este păstrarea tuturor elementele originale. O mare parte din elementele morii sunt funcționale, ele urmează a fi restaurate sau conservate, iar altele înlocuite cu piese noi, însă păstrând autenticitatea.

Moara de vânt, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, își va redeschide curând  ușile, inclusiv în calitate de obiectiv turistic. Astfel, vizitatorii vor putea urmări procesul de măcinare a făinii. Pentru ei vor fi amenajate spații de agrement. iar doritorii ar putea participa la gătirea preparatelor cu specific local, din făină proaspăt măcinată. Vor fi construite foișoare, conform schiței de proiect. Spațiile adiționale vor fi construite și amenajate de primărie.

Moara de vânt din satul Gaidar a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este în întregime din lemn, inclusiv mecanismele care prelucrează cerealele. Moara a activat până în anul 2005. PNUD precizează că din cele patru mori de vânt asemănătoare care există pe teritoriul Republicii Moldova, doar cea din Gaidar este în stare bună. Unicitatea acesteia constă în faptul că o singură persoană poate gestiona toate procesele din interior.

Moara de vânt din satul Gaidar face parte din un program comprehensiv de restaurare și conservare a zece obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului. Programul Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii” (2019-2023), implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

La această etapă este anunțat concursul public la care pot participa companiile care ar putea efectua lucrările de restaurare și conservare. Compania va fi selectată în conformitate cu procedurile de achiziții ale PNUD.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!