/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Banca Mondială va oferi R. Moldova un credit în valoare de 24,8 milioane de euro pentru implementarea procesului de imunizare împotriva COVID-19 la nivel național

missing
30 septembrie 2021, ora 18:50

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova un credit în valoare de 24,8 milioane de euro, în scopul implementării, la nivel național, a procesului de imunizare împotriva infecției COVID-19. Conform documentului, resursele financiare vor fi folosite pentru achiziționarea vaccinurilor pentru prima etapă de imunizare a circa jumătate din numărul total al populației. Totodată, banii vor fi investiți și în sistemele lanțului frigorific, dezvoltarea sistemelor informaționale în sănătate, gestionarea deșeurilor medicale, precum și acordarea de asistență tehnică pentru creșterea capacităților de implementare a procesului de imunizare.

Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, la ședința de azi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, din cadrul Proiectului „Răspuns de Urgență la COVID-19 – finanțare adițională”. Și Comisia pentru politică externă și integrare europeană a aprobat coraportul la proiectul respectiv.

Înainte de a fi supus votului în prima lectură, documentul a fost criticat, însă, de unii deputați, care s-au arătat nemulțumiți de faptul că nu a fost prezentat un plan clar și detaliat despre câți bani vor fi împrumutați și cum mai exact vor fi cheltuiți aceștia.

„Aici, este vorba despre hotărârea și anexa la raportul pe care noi nu l-am văzut niciodată. Cu părere de rău, noi nimic nu am primit”.

„Dacă este interesant acest subiect din punct de vedere financiar? Acest credit va fi întors, începând cu 15 septembrie, 2026 până la inclusiv, 15 martie, 2046. Iar suma principală platibilă din acest credit exprimată ca procent este 1.65, începând cu 15 septembrie, 2046 până la inclusiv 15 martie 2051, vor fi 3.4 procente”.

„Eu am înțeles că noi vom procura din acest credit vaccinurile Moderna și Johnson, cu prețuri preferențiale. De ce anume astea, nu spun că sunt bune sau rele. Datorită faptului că noi vom lua acest credit, vom avea prețuri preferențiale, ce înseamnă preferențiale că eu un pic alte prețuri am auzit.”

„Preferențiale înseamnă cu mult mai joase decât prețurile cu care se vinde acest vaccin de compania dată, la moment, pe piață”.

„Eu am auzit că prețul la aceste preferențiale e 10 dolari, pe piață poate fi procurat cu 7, desigur pot fi multe informații”.

„Ultimul punct e pentru publicitate, ceva așa. Cât pentru reclamă, și cât pentru procesul de vaccinare?”

„Sunt convins că nu în acea direcție noi discutăm această problemă. Țara e în pericol, cetățenii ei. Săptămâna asta, de trei ori am fost la cimitir și acolo e conveir, dar noi aici lea, lea, lea… Nu trebuie de jucat cu bani mulți, puțini. Aici trebuie responsabilitate, noi parlamentarii”.

Ulterior, proiectul a fost supus votului în prima lectură și susținut de 76 de deputați. Fiind propus spre vot și în lectura a adoua, unii deputați au refuzat să-l susțină.

„Nu suntem de acord. Noi nu am primit răspunsuri la mai multe întrebări și totuși cred că necesită mai mult itmp analiza acestei întrebări.”

„Pe această notă mai puțin pozitivă, ne oprim la lectura întâia”.

Pentru a aduce claritate în acest subiect, Dumitru Alaiba, raportorul de bază al proiectului a explicat ce presupune finanțarea adițională.

„Acoperirea costurilor pentru achiziția de vaccinuri pentru populație, asistența tehnică inițială, care va completa sprijinul din partea UNICEF și OMS, consolidarea sistemului național de imunizare și capacităților de prestare a serviciilor pentru finanțarea cu succes a imunizării anti-Covid 19, pentru 50% din populație la nivel național”.

Astfel, după ce proiectul va fi adoptat în lectură finală, Republica Moldova va putea achiziționa vaccinurile din diferite surse, inclusiv direct de la producători sau prin intermediul platformei COVAX și din alte state ce dispun de stocuri suplimentare de vaccinuri.

„Vom avea nevoie de aceste sume, inclusiv pentru procurarea vaccinurilor. În momentul de față, sunt două acorduri. Ele au fost derulate încă în vara acestui an pentru procurarea vaccinului prin Platforma Covax, la prețuri mult mai mici, decât cele de vânzare pe piață”.

Acordul de finanțare cu AID privind implementarea Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 – finanțare adițională” a fost semnat pe 9 august curent. Acesta va intra în vigoare după ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova și ulterioara notificare a Băncii Mondiale privind îndeplinirea tuturor procedurilor juridice interne. Termenul de implementare a Acordului este până pe data de 30 aprilie 2023.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram