/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Au părăsit sala de ședințe! Deputații BCS, deranjați de includerea pe ordinea de zi a Convenției de la Istanbul care susține combaterea violenței asupra femeilor

missing
01 octombrie 2021, ora 17:20

Au părăsit sala de ședințe. Deputații din opoziție au părăsit Legislativul după ce în plenul Parlamentului a fost propusă includerea pe ordinea de zi a Convenției de la Istanbul, privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

„Ne-am consultat cu colegii și vrem să vă solicităm să nu puneți la vot și să nu susțineți această convenție rușinoasă, care nu este în interesul poporului Republicii Moldova. Vă îndemn pe fiecare să meditați foarte mult când o susțineți, ca să nu fim scuipați de cetățenii noștri. Propunerea este să nu uzați de dreptul de a include această propunere în ordinea de zi. În caz contrar, fracțiunea Blocului Comuniștilor și a Socialiștilor va părăsi sala”, a declarat Grigore Novac, deputat în Parlament.

În replică, președintele Parlamentului, Igor Grosu i-a oferit un răspuns pe măsură: „Stimate coleg, e rușine ca doamnele să fie bătute în secolul 21 și noi să ne facem mari bărbați ai neamului”. Astfel, propunerea opoziției a fost ignorată.

Până la urmă, Parlamentul a aprobat proiectul de ratificare a Convenției de la Istanbul, în prima lectură, fără prezența deputaților BCS.

”Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea împotriva femeilor și a violenței domestice, semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017, reprezintă cel mai cuprinzător instrument juridic internațional pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice, din perspectiva drepturilor omului”, a menționat președinta Comisie politică externă și integrare europeană, Doina Gherman.

Convenția de la Istanbul a fost ratificată până în prezent de 34 de state, iar alte 12 au semnat-o, printre care și Republica Moldova. De asemenea, această Convenție a fost semnată de Uniunea Europeană.

Tratatul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părţi asigură prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie, protejării victimelor, urmăririi penale a infractorilor şi adoptării politicilor integrate.

Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violenţa împotriva femeilor să fie pedepsită în mod corespunzător, să fie alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă care să fie disponibile 24 din 24 de ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram