/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 817: Planul G7, atacuri sângeroase și „dublă lovitură”! Zelenski e contrazis, iar Medvedev îl amenință

/VIDEO/ Taxați anterior pentru limbaj sexist și instigare la discriminare, Dodon și Voronin continuă să facă afirmații similare în adresa femeilor

missing
01 octombrie 2021, ora 21:46

Deși anterior au fost taxați de Consiliul de Egalitate pentru limbaj sexist și instigare la discriminare, Igor Dodon și Vladimir Voronin continuă să facă afirmații similare în adresa femeilor. Ieri, pe holul Parlamentului, cei doi au ironizat pe seama unei jurnaliste de la TV8, în contextul scandalului recent, cu implicarea postului nostru de televiziune. „Limbajul sexist a devenit o normalitate în spațiul public, îndeosebi printre politicieni”, a declarat experta în politici de gen, Alina Andronachi, pentru TV8. Aceasta a mai adăugat că este inadmisibil să fie folosite expresii sexiste la nivel atât de înalt.

„De la un bărbat la altul se aruncă. // -Astea îs fetele de la TV8, așa sunt ele.”

Acest dialog între Igor Dodon și Vladimir Voronin a urmat după ce jurnalista de la TV8, Natalia Ghețu, care discuta cu liderul comuniștilor, a vrut să-i ia o declarație și liderului PSRM, în timp ce trecea pe alături. Cei doi au intrat în sala plenului, unde jurnaliștii nu au voie, potrivit regulamentului Parlamentului. La ieșire, Dodon, întrebat de jurnalista noastră dacă regretă afirmațiile făcute în adresa tuturor angajatelor TV8, deputatul a pasat vina pe colegul său de fracțiune.

„Asta nu eu am spus, întrebați-l pe Voronin.”

Am solicitat un comentariu de la experta în politici de gen, cunoscută activistă feministă, Alina Andronache. Potrivit ei, replicile celor doi deputați în adresa angajatelor de la TV8 reprezintă sexism și instigare la ură prin denigrarea demnității umane și promovarea stereotipurilor și a clișeelor toxice despre femei.

„Totodată, se încearcă reprezentarea femeilor într-o manieră înjositoare. Când spunem limbaj sexist, se are în vedere expresii şi adresări ce prezintă femeia şi bărbatul în manieră umilitoare, degradantă şi violentă, ofensând demnitatea acestora.”

a mai precizat Alina Andronache, pentru TV8, sugerând că poate fi sesizat și Consiliul pentru Egalitate. De altfel, Igor Dodon a pierdut anterior un dosar depus împotriva sa de către Platforma pentru Egalitate de Gen la Consiliul de Egalitate după ce în cadrul campaniei electorale prezidențială a susținut un discurs despre „femeile fără familie și valori tradiționale”. Liderului PSRM i-a fost recomandat să aducă scuze publice pentru declarații sexiste și instigatoare la discriminare. Un alt episod, tot cu implicarea lui Dodon, a fost discutat la Consiliul pentru Egalitate. Socialistul a fost reclamat în urma afirmațiilor pe care le-a făcute în cadrul emisiunii sale de autor, din data de 14 februarie, 2020.

Membrii consiliului au stabilit că acesta a folosit un limbaj sexist, cu instigare la discriminare și i-au recomandat să-și ceară scuze publice. Și liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, s-a făcut remarcat în campania electorală, cu ieşire rasistă şi xenofobă. Acesta avertizase cetăţenii Republicii Moldova că, dacă vor vota pentru forţele proeuropene, vor veni soldaţii NATO în ţară şi li se vor naşte copii de culoare.

„Vreți să vină soldații NATO aici și să vi se nască copii de culoare, nu doar cu pielea albă?”

Atunci, un concurent electoral a depus o plângere pe numele lui Voronin, la Consiliul pentru egalitate. În februarie, 2020, liderul comuniștilor a mai ajuns în vizorul consiliului, după ce, la o emisiune TV, a vorbit despre Violeta Ivanov, folosind expresia „Păpușa barbie îmbătrânită.”, etichetând-o în mod discriminator pe motivul precum aceasta din urmă a schimbat de mai multe ori apartenența politică. În cele din urmă, consiliul a decis că faptele constatate reprezintă instigare la discriminare și discurs sexist și i-a recomandat lui Voronin să aducă scuze publice pentru declarațiile sexiste și instigatoare la discriminare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram