/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: „Urmează o nouă etapă„

Stoianoglo acuză actuala guvernare că ar fi pregătit discreditarea sa. A dat mai multe nume, care ar fi implicate, inclusiv cel al fostului șef al PA, Viorel Morari

missing
04 octombrie 2021, ora 11:46

Șeful Procuraturii Generale, Alexandru Stoianoglo aduce acuzații grave actualei guvernări. Procurorul general susține că în perioada noiembrie – decembrie 2019 s-ar fi luat mai multe acțiuni în vederea discreditării sale. Într-un briefing de presă, Stoianoglo a citit mai multe mesaje care ar fi fost decriptate de pe telefonul fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, cu sprijinul Europol și care ar fi fost trimise și „vociferate” prin intermediul unor ONG-uri cum ar fi IPRE, Freedom House, Centrul de Resurse Juridice, Soros Moldova, dar și Uniunea Europeană, susține Alexandru Stoianoglo. 

Potrivit lui Stoianoglo, telefonul lui Morari a fost ridicat la începutul anului 2020, iar timp de mai mult de un an a fost descifrat de către Europol.

„Am descifrat corespondența de pe telefoanele lui Viorel Morari, iar datele arată cu ajutorul cui Morari a manipulat arată esența concursului la funcția de procuror, ce fel de procuror și-au dorit și de ce se aspiră atât de mult la acest fotoliu…În 2019, Morari s-a aflat în colaborare cu reprezentanții puterii de atunci…”, a spus șeful PG.

Șeful PG spune că în telefonul lui Morari ar fi fost găsite discuții purtate de el cu directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, cu fostul ambasador al UE la Chișinău, Peter Michalko și cu Vladimir Gavrilița, fost consilier al Maiei Sandu când aceasta era premier.

„În corespondența cu Gavriliță, Viorel Morari expediază un proiect de discreditare a unui candidat (la funcția de procuror la concursul din 2019) – Viorel Soltatn. Ulterior, acesta sugerează modificări, iar Morari le face și le transmite la Guvern, secretarului general al Guvernului (n.r. Andrei Spînu)”, a menționat Alexandru Stoianoglo.

Totodată, pe 7 decembrie 2019, la patru zile după eliberarea din închisoare a fostului premier al țării, Vlad Filat, Viorel Morari i-ar fi expediat lui Vladimir Gavriliță „o notă în care explică, cum pot pasa toată vina pentru eliberarea lui Filat, pe socialiști, sugerându-le, pas cu pas, o versiune în acest sens”.

Lui Gribincea, Morari i-ar fi raportat despre remanierile operate de șeful Procuraturii Generale

„S-au pus mulți bani în joc pentru a pune în practică aceste atacuri”, a mai menționat Stoianoglo, precizând că materialele cu pricina au fost expediate în procuraturile specializate pentru „aprecierea acțiunilor respective”.

Stoianoglo a adus acuzații și în adresa reprezentanților Uniunii Europene. Procurorul general a spus despre ex – ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko că ar fi purtat corespondență directă cu Viorel Morari, care „îi raporta orice mișcare și-l ”aproviziona” din plin cu materiale de uz intern, acte procesuale în interesele sale și împotriva PG. Corespondența dintre oficialul UE și Morari ar fi început exact în perioada Concursului la funcția de Procuror General.

Am încercat să obținem o reacție de la persoanele vizat. Vladislav Gribincea ne-a spus că va reveni pe parcursul zile cu un comentari legat de aceste acuzații. Viorel Morari nu ne-a răspuns la telefon, iar de la Delegația UE nu am reușit, deocamdată, să obținem o reacție.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram