/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Ultima Oră! Procurorul desemnat de CSP pentru a-l investiga pe Stoianoglo, a decis pornirea urmăririi penale. Șeful PG și adjuncții săi, suspendați din funcții

missing
05 octombrie 2021, ora 17:12

Procurorul Victor Furtună, desemnat de CSP pentru a-l investiga pe Stoianoglo, a decis pornirea urmăririi penale. Șeful Procuraturii Generale și adjuncții săi au fost suspendați din funcții.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco scrie într-o postare pe Facebook că în această situație, este necesasră convocarea unui ședințe extraordinare a CSP.

„Deși legea prevede că CSP se convoacă în ședință în 5 zile de la intervenirea unei astfel de situații, consider că este nevoie de convocarea unei ședințe extraordinare chiar astăzi, pentru a selecta și a propune Președintelui țării un procuror general interimar”.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Consiliul Superior al Procurorilor a admis sesizarea deputatului Carp și a încuviințat pornirea unei anchete în privința acțiunilor lui Stoianoglo. Tototdată, a fost desemnat și un procuror care să facă investigațiile necesare. 

Șeful Procuraturii Generale este acuzat de corupere pasivă și abuz în serviciu de către actualul șef al Comisiei securitate națională, Lilian Carp, la ședința de marți a Consiliului Superior al Procurorilor. În anul 2011, pe când era președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, ar fi facilitat adoptarea unor modificări la o lege, care au permis spălarea a miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești.

„În procesul analizei cadrului legal modificat în anii 2010 – 2014, pentru a facilita spălarea banilor prin R. Moldova, a fost stabilită o sintagmă inedită formată din trei cuvinte. Sintagma, având efectiv suspensiv, a fost introdusă ca amendament în lectura a doua, în legea 190 din 2007, cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Sintagma a permis companiilor nerezidente ale căror conturi au fost blocate, prin deciziile Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a spus Lilian Carp la ședința CSP.

Potrivit deputatului Lilian Carp, modificările cu pricina la lege s-au făcut încă în anul 2011.
„Semnătura lui Stoianoglo se regăsește și sub fișa amendamentelor care au fost acceptate și votate în lectura a doua. Prin introducerea sintagmei: „având efect suspensiv” a fost facilitată comiterea infracțiunii de spălare de bani, fapt ce denotă un abuz de serviciu sau infracțiunea de corupere pasivă”, a spus președintele Comisiei securitate națională.

Luni, Alexandru Stoianoglo a venit cu o scurtă reacție. „Toate acuzațiile sunt neîntemeiate și nefondate”, a spus șeful PG într-un briefing de presă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram