Vechea conducere a Comisiei Naționale a Pieței Financiare se vrea restabilită în funcție. Aceasta solicită anularea Hotărârii Parlamentului prin care a fost revocată. Despre asta a anunțat deputatul PAS, Dumitru Alaiba, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. 

„Fiecare are dreptul la justiție și are dreptul să-și ceară drepturile. Dar consider că în acest caz parlamentul a acționat absolut legal”, a subliniat Alaiba într-o postare pe Facebook.

„Ani la rând piața de microfinanțare stă nesupravegheată, iar din cauza inacțiunii CNPF jumate din împrumuturi sunt problematice. Ani la rând CNPF nu au acționat pentru a face ordine pe piața asigurărilor, chiar dacă legea îi obligă să o facă. Inacțiunea, acțiunile întârziate sau ineficiente s-au soldat cu efecte de criză pe piața financiară nebancară”, a adăugat Dumitru Alaiba.

Deputatul face trimitere la raportul pentru anul 2020 al CNPF, în urma căruia a fost dispusă o evaluare a activității instituției care ar fi scos la iveală mai multe probleme grave din sectorul financiar nebancar.

„Documentul nu are nici o tentă politică. Se bazează pe fapte reale, analiză și cifre. Urmare a acestei evaluări Comisia Economie, Buget și Finanțe cu votul majorității, a recomandat Parlamentului revocarea membrilor CNPF, iar recomandarea a fost susținută. Nu sunt interpretări. Nu sunt insinuări și nu sunt generalizări. Nu este o evaluare politică”, a mai menționat Alaiba.

Conducdrea CNPF a fost demisă in coropore în data de 9 septembrie, cu votul a 54 de deputați. Revocarea a fost votată după câteva ore de dezbateri. În hotărâre privind raportul anual de activitate al CNPF, a fost apreciată drept nesatisfăcătoare și lipsită de performanță activitatea membrilor Consiliului de administrație.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!