/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Nu s-a ajuns, deocamdată, la un consens cu rușii pe subiectul livrării și prețului gazelor naturale. Ce a solicitat delegația R. Moldova la Sankt Petersburg

missing
11 octombrie 2021, ora 16:49

Întors dintr-o vizită de lucru la Sankt – Petersburg, Rusia, acolo unde a avut întâlniri cu reprezentanții conducerii Gazprom pe subiectul livrării gazelor naturale rusești către R. Moldova și prețului de achiziție al acestora, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu susține că nu s-a ajuns, deocamdată, la un consens. Spînu se declară, totuși, optimist și spune că nu există niciun motiv de îngrijorare, iar discuțiile cu partea rusească vor continua, astfel încât să existe o claritate până la sfârșitul lunii. 

Andrei Spînu a menționat că delagația țării noastre a insistat în timpul reuniunii de la Sankt Petersburg pe menținerea unui preț cât mai mic și prelungirea contractului de livrare a gazului cu încă un an cel puțin.

„Noi ne dorim în continuare un contract pe termen lung cu cel mai bun preț care să asigure securitatea energetică a țării”, a spus Andrei Spînu.

Nu a explicat, însă, foarte clar care este poziția Federației Ruse pe subiectul aprovizionării țării noastre cu gaze rusești. Ministrul Infrastructurii a mai vorbit despre variantele alternative de aprovizionare cu gaz, referindu-se la piața din România și cea din Ucraina și a anunțat că Guvernul lucrează la elaborarea pachetelor sociale pentru perioada rece a anului, în special pentru familiile și persoanele social vulnerabile.

„Astfel de pachete ar putea fi create și pentru industriile din țara noastră care vor fi afectate cel mai mult de criza gazelor. Cu titlu de informare, voi anunța că 340 de mii de gospodării consumă sub 30 de metri cubi de gaze lunar. Peste 91 de mii de gospodării consumă între 30 și 100 de mii de metri cubi pe lună. Peste 147 de mii de gospodării conusmă între 100 și 300 de metri cubi de gaze pe lună. Numărul gospodăriilor care consumă peste 300 de metri cubi lunar este de aproximativ 52 de mii”, a precizat Andrei Spînu

Potrivit ministrului, nu fiecare familie sau persoană va beneficia de compensații egale, iar suportul va fi diferențiat în funcție de consum.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram