Deși asteptăm să frâneze, scumpirea carburanților accelerează în forță. Stațiile peco au afișat de dimineață noile prețuri record. Astfel, un litru de benzină se apropie cu pași mari de 22 de lei, iar motorina de 19 lei. Indignați șoferii spun, mai în glumă, mai în serios, că vor fi nevoiți să folosească transportul public.

Prețuri record pentru carburanți. 21 de lei și 45 de bani pentru benzină și 18, 46 pentru motorină, acestea sunt cifrele anunțate pentru astăzi de ANRE. Observăm că benzinăria din spatele meu are astăzi afișat prețuri cu un ban, respectiv doi bani mai puțin. Astfel ca din luna septembrie și până acum carburantii s-au scumpit cu 1 leu și 38 de bani. Asta insemnand că atunci cand isi faceau plinul, la 50 de litri, șoferii plateau 970 de lei în medie, acum pentru aceeasi cantitate achită in jur de 1070 de lei.

Oamenii spun că scumpirea galopantă a carburanților le-a lasat un gol mare in buzunar, mai ales ca prin efect de domino a atras la rând alte scumpiri. Că șoferii sunt indignați e puțin spus.

„Tare sunt mari și într-adevăr nu toți pot să se alimenteze cu așa prețuri. Eu am 10 ani, pe al 11-lea la volan, dar încă așa prețuri nu am întâlnit”.

„Prețurile au crescut foarte mult și asta nu-i corect. Cum e posibil asta, salariile sunt mici.Benzina costă aproape ca în Europa. Nimeni nu se va mai alimenta pentru că oamenii nu au așa finanțe”.

Mai în glumă șoferii spun că vor fi nevoiti să folosească transportul public.

„Prețurile cresc din păcate, dar salariul nu se mărește. Acum ca să alimentezi mașina ai nevoie de mai mulți bani. Suma necesară înainte pentru o lună acum îți ajunge pentru câteva zile. Și e mai complicat cu fiecare zi, voi fi nevoită să circul cu transportul public”.

Într-un comunicat de presă ANRE își asigură consumatorii că în urma mecanismului de calcul aplicat, se formează prețuri corecte, transparente și usor de verificat. ANRE precizează că prețurile majorate se datorează tendințelor înregistrate în cadrul tranzacțiilor internaționale în contextul creșterii continue a cererii mondiale la petrol și produsele derivate.

Tarifele plafon sunt stabilite de ANRE în baza unei metodologii de calcul care a intrat în vigoare în data de întâi iulie, după ce mai multe prevederi din legea produselor petroliere au fost modificate. Mai exact, în document a fost indicat că agenția stabilește tariful maxim, iar agenții economici nu au voie să depăsească suma indicată.

La stabilirea prețului-plafon, ANRE ține cont de mai mulți factori, inclusiv valoarea medie a cotațiilor la bursele internaționale, rata medie de schimb valutar raportat la dolar, dar și marja comercială adăugată la vânzarea cu amănuntul a produselor petroliere. Toate acestea se iau în calcul pentru ultimele 14 zile. În formulă se regăsesc și cota accizelor sau taxa pe valoare adăugată.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!