/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

/VIDEO/ Solicitarea companiei Moldovagaz de a reduce consumul de gaze naturale în apartamente, i-a luat prin surprindere pe locuitorii Capitalei

missing
16 octombrie 2021, ora 20:40

Solicitarea companiei Moldovagaz de a reduce consumul de gaze naturale în apartamente, i-a luat prin surprindere pe locuitorii Capitalei. Mirați, aceștia dau din umeri și spun că este o rugăminte absurdă. E imposibil să economisească, ținând cont că afară s-a făcut deja frig și nu au de gând să înghețe în case, mai ales că au copii.

Solicitat de TV8, expertul economic Veaceslav Ioniță a declarat că Guvernul ar trebui să explice clar ce se întâmplă de fapt. În timp ce reprezentanții companiei Moldovagaz solicită consumatorilor să dea dovadă de înțelegere și responsabilitate civică și să reducă temporar consumul zilnic de gaze naturale, majoritatea locuitorilor capitalei spun că acest lucru este imposibil. Precizând că de fapt autoritățile trebuie să găsească cât mai repede o soluție.

„Aveți de gând să economisiți gaz? Credeți că e posibil acest lucru? Sau cum foloseați până acum și în continuare? Nu cred că e posibil, mai ales pe timp de iarnă. Avem copil mic, de exemplu este nevoie. Eu de mult deja am aprins căldura că este frig în casă”.

„Oricine are de făcut mâncare, are necesități care este nevoie și să economisești prin ce? Să nu facem mâncare sau să nu aprindem căldura, să înghețăm sau să murim de foame?! Asta e absurd, nu știu cred că va fi foarte greu pentru lume”.

„Rusia o să ne ajute. Noi trăim bine cu Rusia, faptul că conducerea de sus nu vrea să intre în contact cu Rusia este foarte prost”.

„Dacă vom avea așa timp e ok, dar dacă va fi -10, atunci nu vom putea economisi”.

Oamenii spun că așteaptă, totuși, ca guvernarea să soluționeze problema cât mai curând.

„Foarte mulți oameni au copii, au familii, bătrâni și se încălzesc cu gaz. Dacă va fi ridicat tariful sau să economisim deja se va întrece orice limită”.

Pe de altă parte expertul economic Veaceslav Ioniță spune că oamenii nu înțeleg situația și asta din cauza autorităților, care nu explică clar ce problemă avem și cum trebuie să acționăm.

„Tehnic vorbind gaz este în țeavă, partea proastă e că el nu este proprietatea noastră. Noi nu avem voie să luăm gaz din țeavă pentru că nu e al noastru, iese că îl furi problema este că el nu ne aparține, iar populația nu este anunțată care sunt penalitățile pentru un consum mai mare decât volumul aprobat, pe care nici măcar nu-l cunoaștem. Tot ce face guvernul este ca în desenul animat prieteni hai să trăim prietenos, hai vă rugăm frumos. Asta este o solicitare pe care nimeni nu o înțelege, nimeni nu-și dă seama ce înseamnă și nu cred că cineva o respectă”.

În această săptămână ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Revenit din Rusia, viceprim-ministrul, Andrei Spânu a declarat ca nu a reușit să ajungă la un numitor comun cu Gazpromul, așa că negocierile continuă.

Între timp, Termoelectrica a trecut la păcura din rezervele de stat. Contractul dintre Moldova Gaz si Gazprom a expirat pe 30 septembrie și tot atunci a fost prelungit cu încă o lună. Doar că, țara noastră plătește deja 790 de dolari pe mia de metri cubi de gaze, de aproape cinci ori mai mult decât până acum. Totuși, această majorare nu se va regăsi în facturile consumatorilor, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram