Două proteste au avut loc simultan în fața Primăriei Chișinău. Într-un caz, câteva zeci de oameni s-au plâns că, acum 16 ani, au investit mii de euro în apartamente, dar nu s-au mai mutat în noile locuințe. Și asta pentru că blocul în care au investit, nu a mai fost construit. În celalălt caz, protestatarii erau supărați că, deși blocul lor a fost ridicat, nu poate fi dat în exploare, deoarece Primăria nu emite autorizația de construcție a parcării.

Revoltați oamenii, peste 20 la număr, s-au adunat în fața Primăriei să ceară dreptate. Printre ei – și doamna Liusea, care spune că, în 2005, a investit în jur de 23 de mii de euro, pentru a procurara un apartament. Însă blocul care urmă să fie construit pe strada Alba-Iulia așa și nu a fost ridicat.

„Noi am investit bani pentru casă. Casa nu s-a mai făcut. Nu știu ce au făcut cu banii.”

La 16 ani distanță, oamenilor nu le-au fost returnați banii, iar construcția a fost oprită. Printre protestatari era și Ludmila Bolun, care la acea vreme a vrut să cumpere un apartament pentru fiica sa.

„- Din 2005 am investit 30 500 de euro. Umblăm pe drumuri și nici banii nu-s și nici apartamentul.

– Locuiți la gazdă acum?

– Nu, locuiesc cu fiica.”

Potrivit primarului, care anterior a scris despre acest caz, în 2015, administrația companiei de construcții, care se afla în proces de insolvabilitate, a atacat în instanță direcția Construcții Capitale și Primăria Chișinău, cerând despăgubiri pentru faptul că a tergiversat pregătirea documentelor, serviciile de proiectare, expertiza proiectelor, executarea lucrărilor de construcție și demontarea fundamentului. Asta după ce, anterior, actele emise de municipalitate au fost anulate prin judecată, iar construcția – oprită. Pe de altă parte, Ion Ceban declară că banii cheltuiți de firmă și ceruți ca despăgubiri nu au fost direcționați pentru ridicarea blocului locativ, ci pentru interesele personale ale șefilor companiei. Cei din urmă au respins aceste acuzații, însă indiferent de jocurile din culise, oamenii care au pierdut sume importante, vor să le fie restituiți banii.

„Refuză categoric și spune că aceste 17 milioane sunt date pentru oameni fantomă, dar noi nu suntem fantome. Dar iată, oameni vii.”

Firma de construcții a câștigat în ambele instanțe. În această vară, și magistrații de la Curtea de Apel au dat dreptate companiei, Primăria fiind obligată să-i achite acesteia circa 17 milioane de lei, prin decizia irevocabilă a instanței. Probleme sunt și cu un alt bloc, ridicat de aceeași firmă de construcții. Clădirea nu poate fi dată în exploatare din motiv că autoritățile locale nu eliberează autorizația de construcție a parcării. Oamenii spun că, de anul trecut, li se tot promite că totul se va rezolva.

„Acum ne luptăm cu Primăria ca să ne elibereze autorizație de amenajare a parcării, pe care tot ei ne-au obligat să o construim. Practic, fiecare din noi a achitat suma de 100 de procente din costul apartamentului.”

„Noi sperăm că viceprimarul Ilie Ceban, care azi ne-a spus că se va clarifica, va rezolta problema. Pentru că nu există impedimente pentru eliberarea autorizației.”

Protestatarii mai spun că motivul întârzierii de eliberare a actelor pentru parcare este scandalul dintre Primărie și companie, lucru negat de responsabili din cadrul municipalității. Consiliera lui Ion Ceban ne-a redirecționat către viceprimarul Ilie Ceban, care nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu. Anterior, autoritățile municipale au declarat că, deocamdată, nu vor transfera suma de 17 milioane de lei și că vor face tot posibilul pentru a demonstra că vina pentru situația creată o poartă Compania de construcții. În iulie 2020, Primăria municipiului Chișinău a expediat un demers în adresa Procuraturii Generale, în care a cerut intentarea unei cauze penale pe administrația firmei de construcții pentru faptul delapidării de mijloace financiare din contul investitorilor imobilului. Acum o lună, cauza penală se examina în instanța de fond, dar nu este clar, dacă a fost adoptată și vreo decizie în acest sens.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!