/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Unii consumatori de gaze au fost amenințați că pot fi deconectați

missing
19 octombrie 2021, ora 20:43

Distribuitorii de gaze naturale au început să transmită informări către consumatori, prin care îi avertizează că pot fi deconectați de la rețea fără preaviz, în cazul în care nu vor face economii la consum. Primarii din Anenii Noi au fost atenționați în acest fel, printr-un demers emis de Anenii Noi-Gaz. Astfel, consumatorilor li se cere să reducă consumul de gaze naturale. la rândul său, S.A. MoldovaGaz a menționat, într-un comunicat de presă, că astfel de avizuri nu reflectă poziția generală a întreprinderii și nu ar trebui percepute la propriu.

O înștiințare cu acest mesaj a fost adresată primarului din satul Chetrosu, raionul Anenii Noi, care, la rândul său, a publicat-o pe o rețea de socializare. Furnizorul de gaze, Ialoveni-Gaz, își motivează decizia prin instituirea stării de alertă în sectorul de aprovizionare cu gaze din țara noastră. Primarul din Chetrosu zice că, atâta timp cât afară este relativ cald, vor încearcă să economisească. Asta le va reuși, însă, mai puțin, atunci când temperaturile vor scădea sub zero grade Celsius.

„De astăzi, noi iarăși reducem consumul de gaze, ca să putem să menținem în cadrul legal.”

„Vom trece la un alt gen de activitate, sau la un alt tip de consum energetic, la lemne, la cărbune, dar asta e tot costisitor, pentru că se primește că vom avea ceva provocări anul acesta în teritoriu.”

Leonid Zalevschi vrea ca, pe viitor, să nu se mai întâmple astfel de incidente, iar pentru astfel de cazuri, comunele să fie aprovizionate cu produse energetice alternative.

Ca primar, cred că vom discuta și cu consiliul local, ca să găsim o metodologie de alternativă, nu la gaze, dar probabil că vom căuta posibilitatea la bateriile solare ca să putem să avem alternativă.”

În aceste zile, însă, toate instituțiile publice, inclusiv școlile, grădinițile și chiar spitalele sunt nevoite să facă economii la consumul de gaze. Directoarea grădiniței din Todirești spune că a pornit căldura doar de la un singur cazan, dar acest lucru nu va fi posibil și iarna.

Noi până am ajuns la redeschiderea căldurii a fost un moment de o săptămână, cât am lucrat intens cu Ialoveni-Gaz, Anenii Noi-Gaz, ca să pornim căldura, atunci în perioada ceea copii și se îmbolnăveau, nu veneau la grădiniță, era o frecvență foarte slabă și n-am vrea să ajungem la momentul ăsta când să se închidă căldura, că nu avem altă sursă.”

Și agenții economici, care consumă volume mari de gaze, au fost avertizați că vor fi deconectați de la rețea, fără a fi informați în prealabil, dacă nu vor reduce consumul cu cel puțin 30 la sută. Administratorul uneia dintre cele mai mari companii producătoare de materiale de construcție din Moldova spune că ar fi gata să achite gazul și mai scump, doar ca să poată activa fără întrerupere. În caz contrar, cei peste 60 de angajați ai săi riscă să intre în șomaj.

„Noi suntem obligați ca să reducem consumul de gaz undeva la 30%. Asta se primește respectiv că vom fi nevoiți să reducem producerea cu 30% chiar un pic și mai mult și o parte din lucrători care lucrau opt ore până ieri, vor lucra cinci-șase ore.”

Directorul Ialoveni-Gaz, Ruslan Saca, ne spune că această decizie de a trimite demersuri le aparține lor și a fost luată în condițiile stării de alertă.

„Situația primordială este ca să putem să asigurăm consumul de gaze la consumatorii casnici. Din considerentul acesta, am luat decizia, noi pe intern, să dăm așa demersuri, niște note informative mai bine-zis, cum lumea ar putea ca să-și reducă consumul cu situația creată în ziua de azi, în Republica Moldova.”

Și Moldova-Gaz a venit cu un comunicat de presă în legătură cu demersurile apărute, în care menționează că acestea nu reflectă poziția generală, iar problema deconectării consumatorilor de la rețea, în special a celor din categoria protejată, nu ar trebui considerată ca un scenariu realist. Premierul Natalia Gavrilița dă asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale în prag de iarnă. Prim-ministra susține că au început negocierile pentru cumpărarea gazului din surse alternative, dar recunoaște că nu sunt deloc simple, mai ales cele cu Federația Rusă. În context, ea a subliniat că „cetățenii trebuie să folosească gazul cu bun simț”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram