/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Unii pensionari nu și-au primit majorările promise de actuala guvernare. 2000 de lei le ajung doar pentru comunale, nu și pentru alimente

19 octombrie 2021, ora 20:56

Unii pensionari care au pensia pentru limita de vârstă mai mică de două mii de lei, nu și-au primit majorările promise de actuala guvernare. Bătrânii ne-au povestit că suma s-a mărit doar cu 40 sau 80 de lei, ceea ce înseamnă că pensiile lor au fost doar indexate, în timp ce ei se așteptau să ridice cu aproximativ 400 de lei mai mult. Cel puțin, așa li se promitea bătrânilor, care nu au stagiul complet de cotizare. În replică, Natalia Gavrilița a declarat că nu sunt înregistrate astfel de cazuri și că toți și-au primit majorarea promisă.

Doamna Lilia spune că a așteptat cu nerăbdare majorarea pensiei. Femeia a lucrat timp de 30 de ani la o fabrică de prelucrare a cărnii din Moldova. Spune că, atunci când a văzut suma, care i s-a calculat, a rămas foarte dezamăgită. Pensia i-a fost majorată cu exact 40 de lei, adică de la 1780 la 1820 de lei. Nu i-au ajuns doi ani până la stagiul complet de cotizare, care pentru femei constituie 32 de ani.

„Ei au promis să ridice la 2000, înseamnă că au mințit oamenii. Ne ajunge doar ca să achităm chitanța pentru încălzire și apa. Pentru restul nu ajunge.”

Femeia presupune că suma de 40 de lei este, de fapt, indexarea care se face în fiecare an. La fel s-a întâmplat și în cazul doamnei Galina, care și-a dedicat 30 de ani Institutului Oncologic din capitală. Femeia a lucrat în calitate de laborantă, iar acum primește 1800 de lei lunar.

„100 de lei a fost adăugat. Eu am două fiice alături, ele mă ajută. Nu simt diferența.”

Am întrebat-o despre asta pe prim-ministra Natalia Gavrilița, care a declarat că, în datele Executivului, nu există informații despre astfel de cazuri, dar și că toți pensionarii s-au ales cu majorări.

„Cu 300, 400 sau 500 de lei mai mult. Asemenea creșteri au primit toți, indiferent de stagiul de cotizare. În mediu – 400 de lei.”

Din spusele premierului, doar cei care au stagiul complet de cotizare sau ales cu pensia minimă de 2000 de lei. Aici ne referim la 32 de ani de muncă oficială pentru femei și 34 – pentru bărbați.

„Am avut pensia de 1820 de lei, acum a ajuns la 2000. 42 de ani am lucrat. Am 90 de ani și asta primesc.”

Pentru cei care deja aveau pensia de două mii de lei pentru limita de vârstă, s-a făcut doar indexarea sumei cu 3,86 la sută.

„A fost pur și simplu indexată pensia, fiindcă era aproape de 2000. Mi s-a adăugat vreo 75 de lei.”

„Puțin au adăugat, vreo 20 de lei.”

Chiar și așa, pensionarii cu care am discutat astăzi spun că această majorare nu este una semnificativă, iar 2000 de lei nu le ajung pentru un trai decent. Pentru o viață mai bună, ei spun ar fi nevoie de, cel puțin, dublarea cifrei.

„Ce 2000. Iată am plătit azi comunalele 400 de lei. Ce mi-a rămas de mâncare? Nimic.”

„O grămadă de bani se duc pentru pastile. Cumpărăm în toată luna pastile, pentru o sumă de vreo 1000 de lei. Totul este scump.”

Am încercat să discutăm cu cineva de la CNAS, care se ne explice, cum au fost făcute calculele și de ce unii pensionari nu și-au promit majorările promise, dar serviciul de presă al instituției ne-a redirecționat către Ministerul

Muncii și Protecției Sociale. Însă nimeni de acolo nu ne-a răspuns la apeluri. Deși în campania electorală partidul de la guvernare a promis pentru toți pensia minimă de 2000 de lei, deja după elaborarea proiectului de lege s-a menționat că suma va fi disponibilă doar pentru cei cu stagiul complet de muncă, lucru care i-a nemulțumit pe mulți bătrâni. Tot atunci, responsabilii din domeniu au declarat că majorarea pensiilor va costa statul 521 de milioane lei, în 2021, dar și că, în 2022, suma estimată a acestei majorări va fi de 2,1 miliarde de lei. Aceasta fiind acoperită din contul bugetului național. În prezent, în țara noastră, bărbații ies la pensie la vârsta de 63 de ani, iar femeile – la 59 de ani și șase luni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram