/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Abrams, retrase de pe linia frontului

Comisia de la Veneția va veni în următoarele săptămâni cu o opinie privind modificările la Legea Procuraturii. Buquicchio a criticat viteza cu care acestea au fost votate

missing
20 octombrie 2021, ora 13:27

Comisia de la Veneția va veni în următoarele săptămâni cu o opinie privind modificările operate la Legea Procuraturii. Într-un briefing de presă, susținut astăzi la Parlament, președintele Comisiei, Gianni Buquicchio a criticat, totuși, viteza cu care acestea au fost votate. 

„În discuțiile cu majoritatea actuală, am accentuat importanța faptului de a nu se confunda urgența cu graba. Noua majoritate a fost aleasă de moldoveni pentru a realiza anumite obiective, respectiv, trebuie să dea o anumită satisfacție electoratului. Și ce cere electoratul? Să fie fermi în lupta contra corupției, o justiție eficace și o viață mai bună”, a declarat Buquicchio.

Gianni Buquicchio a subliniat că urmează să studieze în detaliu modificările operate, iar între timp, a recomandat guvernării actuale un dialog mai eficient cu opoziția parlamentară.

„Majoritatea trebuie să țină cont de așteptările oamenilor. Pentru a realiza aceste lucruri, nu trebuie să se grăbească și să ajungă la soluții bazate pe un consens cât se poate de larg. Deci, să nu ne grăbim, să ne folosim de avantajele dialogului și să fie eficiente reformele”, a mai spus Gianni Buquicchio.

Modificările la Legea cu privire la Procuratură au fost votate în lectura a doua la sfârșitul lunii august. Odată cu acestea, au fost introduse mecanisme de evaluare a activității procurorului general, Alexandru Stoianoglo, și instituirea răspunderii disciplinare a acestuia. Dacă comisia specială de evaluare îi va da activității sale calificativul „nesatisfăcător”, acesta va fi demis.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va putea iniția la sesizarea președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din cinci membri, dintre care unul este propus de președintele țării, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de Procurorul General.

Procuratura Generală a avizat negativ proiectul. În opinia reprezentanților instituției, autorii urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului/eliberare înainte de termen din funcţie a Procurorului General.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram