Judecătoria Chișinău a respins cererea de chemare în judecată depusă de New Ventures Capital NV, o societatea controlată de cetățeanul azer Rafiq Aliyev, împotriva Danube Logistics – operatorul Portului de la Giurgiulești, care s-a aflat în propietatea aceluiași Aliyev, dar pe care a pierdut-o în anul 2011. Magistrații au admis, astfel, cererea de tardivitate înaintată de Danube Logistics. Încheierea instanței a fost pronunțată în data de 19 octombrie și este cu drept de recurs la Curtea de Apel Chişinău în termen de 15 zile.

În anul 2019, New Ventures Capital NV a depus o cerere în instanță prin care a solicitat anularea tranzacției de vânzare a Danube Logistics SRL către societatea olandeză Danube Logistics Holding BV, după opt ani din data tranzacției care a avut loc în 2011. Asta deși NVC și-a prezentat în mod expres consimțământul cu privire la tranzacția respectivă.

Tranzacția, care a avut loc în 2011,  a fost deja examinată în mod detaliat în instanțele olandeze, iar două dintre ele au respins pretențiile lui Rafiq Aliyev ca fiind neîntemeiate.

În 11 septembrie 2018, Curtea de Apel din Amsterdam a stabilit fără echivoc, printr-o decizie finală și irevocabilă, că tranzacția din 2011 a fost una legală și transparentă, iar pretențiile lui Aliyev sunt lipsite de temei.

„În consecință, dosare cu pretenții similare ale companiilor lui Rafiq Aliyev înaintate și în instanțele de judecată din Republica Moldova, au fost scoase de pe rol, iar pretenția NVC este o încercare tardivă și nefondată de a ocoli decizia curții din Amsterdam”, se menționează într-un comunicat al Danube Logistic.

Danube Logistics a solicitat respingerea cererii depuse de NVC în 2019, invocând expirarea termenului de prescripție. Cererea de tardivitate înaintată de Danube Logistics a fost admisă în mod tranșant de prima instanță.

Danube Logistics SRL este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, unicul port fluvio-maritim din Republica Moldova. Portul Internațional Liber Giurgiulești contribuie anual la extinderea comerțului extern al companiilor din Republica Moldova în peste 50 de țări. Danube Logistics SRL este deținută în întregime de societatea olandeză Danube Logistics Holding BV. Proprietarul unic al grupului de companii Danube Logistics este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Tranzacția de cumpărare a Portului Internațional Giurgiulești a fost încheiată pe 7 mai 2021.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!