Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a formulat și prezentat învinuirea în privința unor angajați ai fostei Direcții nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații al MAI, într-un episod de participare la orchestrarea înscenării infracțiunii de păstrare și transportare ilegală a munițiilor. Este vorba despre schema de contrabandă cu cartușe Kalașnikov care l-a vizat pe Ruslan Verbițchi de la Platforma DA. 

Înaintarea învinuirii a fost precedată și de percheziții desfășurate cu susținerea ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate, care au consolidat probatoriul oamenilor legii.

Astfel, investigațiile au relevat faptul că în vara lui 2018, învinuiții au regizat plasarea într-un ascunziș al mașinii lui Ruslan Verbițchi, zeci de cartușe pentru pistolul-mitralieră „Kalașnicov”, înainte ca acesta să traverseze hotarul spre Ucraina. În rezultat, Verbițchi  s-a ales cu dosar penal, iar aceasta a avut impact și asupra arealului politic național, așa cum victima infracțiunii deținea în acea perioadă președinția organizației teritoriale din Chișinău a unui Partidului Platforma DA.

Ruslan Verbiţchi a fost achitat de o instanţă de judecată din Ucraina. Acum un an şi jumătate, el a fost reţinut la vama moldo-ucraineană, dupa ce în maşina lui s-au găsit mai multe cartuşe pentru Kalaşnikov. Activistul a susţinut, tot timpul, că a fost vorba de o înscenare a regimului oligarhic de la Chişinău.

Procurorii PCCOCS au audiat și o altă persoană pe dosar, căreia i-au atribuit statutul de bănuit, dar care nu a fost reținută datorită colaborării cu oamenii legii. Pentru că acest dosar, cât și cel de investigare a cazului Petic implică fapte similare și multe persoane care au participat în ambele cauze investigate, procurorii PCCOCS au hotărât să le conexeze într-un sigur dosar.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!