/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Experții sunt de părere că decât să ne asumăm datorii, mai bine să procurăm gaz din alte surse

missing
22 octombrie 2021, ora 21:18

Instituirea stării de urgență va permite Guvernului să procure gaze naturale din surse alternative, prin intermediul companiei Energocom. Cel puțin, așa cred experții din domeniul energetic. Tot ei susțin că achizițiile nu pot fi făcute de Moldova-Gaz din cauza datoriilor acumulate de întreprindere față de Gazpromul rusesc, inclusiv cele pentru regiunea Transnistreană. În această situație, decizia luată astăzi de autorități este o soluție, pentru a nu lăsa țara fără energie, în perioada rece a anului.

„Problema este că Moldova-Gaz este supraîndatorată și datorează Gazpromului peste 8 miliarde de dolari, inclusiv pentru malul stâng. Și ei nu au capacitate financiară, nimeni nu o să le dea bani. În situația asta este Energocom, care va fi împuternicit, o să primească finanțare de la Guvern, să procure gaz.

Potrivit expertului în energetică, starea de urgență instituită în acest domeniu va permite autorităților să procure gaz natural din alte surse, decât Gazpromul rusesc. Iar asta ar fi una dintre soluții, pentru a nu rămâne fără gaze naturale în sezonul rece.

„Introducerea stării de urgență este o procedură administrativă, care să permită Parlamentului și Guvernului să caute surse alternative de unde să cumpărăm gaz, pentru că Gazpromul refuză să ne livreze. Ei au limitat volumele pentru luna octombrie, fiindcă nu au găsit 30 de milioane de metri cubi de gaz pentru Moldova, în timp ce exportă în UE peste 180 de miliarde de metri cubi.”

Sergiu Tofilat este de părere că ne va costa cu mult mai ieftin procurarea gazului din surse alternative, decât asumarea datoriilor enorme față de Gazprom, inclusiv cele care le-au acumulat de-a lungul timpului raioanele din stânga Nistrului. Potrivit datelor de ultimă oră, în prezent, datoriile Transnistriei față de Gazprom se cifrează la 7,8 miliarde de dolari, sau aproape 120 miliarde de lei. Chișinăul nu recunoaște aceste datorii…

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram