/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Presa rusă: Negocierile dintre R. Moldova și Rusia, pe subiectul gazelor naturale, s-au încheiat fără rezultate

missing
23 octombrie 2021, ora 09:24

Negocierile dintre Republica Moldova și Republica Moldova, pe subiectul aprovizionării țării noastre cu gaze naturale s-ar fi încheiat fără rezultate. Presa rusă scrie că în aceste condiții, este puțin probabil ca până în 1 noiembrie să fie încheiat un nou contract și există riscuri ca Moscova să nu mai livreze țării noastre gaz, începând cu această dată. 

„Negocierile de două zile dintre Rusia și R. Moldova, pe subiectul gazului natural, care au avut loc în biroul șefului adjunct al administrației prezidențiale al Federației Ruse, Dmitri Kozak, s-au încheiat fără vreun rezultat”, scrie tass.ru, care face trimitere la o sursă de la Kremlin.

Potrivit aceleiași surse, partea rusă ar fi propus R. Moldova gaz la un preț de piață, cu o reducere de 25 %. Delegația R. Moldova, prezentă la negocierile de la Moscova ar fi insistat, însă pe un preț de două ori mai mic, mai scrie sursa.

Federația Rusă ar fi pus și o condiție pentru reducerea de 25 %, și anume restituirea în termen de trei ani a datoriilor acumulate în anii anteriori de către R. Moldova pentru gazul furnizat în valoare de circa 700 milioane de dolari.

În 30 septembrie, Moldovagaz și Gazprom au prelungit până la sfârșit de octombrie contractul privind livrarea gazului natural. În această perioadă, în care au loc mai multe runde de negocieri, țara noastră importă gaz rusesc la un preț de piață de 790 de dolari pentru mia de metri cubi. Asta în timp ce anul trecut, am plătit aproximativ 148 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz.

Vineri, Parlamentul Republicii Moldova a decretat stare de urgență în sectorul energeticii, în condițiile în care nu avem, deocamdată, un contract cu Gazprom, iar majoritatea întreprinderilor din țară au trecut pe păcură.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram