/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

În mai puțin de o lună, 15 localități din țară își vor alege noii primari. La urne sunt așteptați 130 de mii de oameni

missing
25 octombrie 2021, ora 15:29

În mai puțin de o lună, 15 localități din țară își vor alege noii primari, la urne fiind așteptați peste 130 de mii de alegători. Am mers la Bălceana, Hâncești unul dintre satele, unde se va da lupta pentru fotoliul de primar. Pe lângă apeduct și canalizare, toți într-un glas, oamenii ne-au spus că își doresc siguranță în ziua de mâine. Într-un cuvânt, un viitor mai bun pentru cei care au mai rămas, pentru că mulți și-au luat lumea în cap, lăsând în urma lor case și curți pustii.

„După apa? După apa să vă meargă vouă bine!”

Am pășit în Bălceana în mijloc de octombrie, când lucrările de toamnă sunt în toi.

„Toamna se numără bobocii, cum spune moldoveanul”.

Așa că pe străzi nu întâlnești prea mulți oameni. Și nu doar pentru că gospodarii, după gard, lucrează pentru a aduana roada…Mulți săteni au ales calea străinătății.

„Aici o băbuță a decedat, aici a decedat, dincolo tot. Tineretul pleacă. Nu e de muncă.”

Și copii acestei femei sunt peste hotare. În Italia.

„S-au stabilit acolo și-au cumpărat casă. Copiii la școală. Nu le lipsește nimic. Se duc la secții.”

Și-ar fi dorit un trai la fel de bun, european, pentru copiii și nepoți, aici, în Moldova, la baștină. Dar au plecat acolo unde e mai bine. Speră că poate noul primar, ajutat de noua guvernare, va schimba lucrurile în bine. Așteptări mari au toți sătenii.

Bălceana a rămas fără primar după ce, alesul local, a ajuns deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din vara. Pe 21 noiembrie au fost preconizate alegeri locale. La urnă sunt așteptați, potrivit datelor de la CEC, 1325 de alegători. În aceeași zi, vor mai fi desfăsurate alegeri locale încă în 14 localități din țară, inclusiv municipiul Bălți.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram