/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

„Arătați-l viu”! Promo - LEX solicită actorilor din formatul „5 +2” să demonstreze că Adrian Glijin, răpit pe un câmp din Camenca, este în viață

missing
28 octombrie 2021, ora 16:12

Asociația Promo-LEX și Vera Glijin, mama lui Adrian Glijin, „răpit și deținut politic de către structurile de la Tiraspol”, solicită actorilor formatului de negocieri „5+2” în problema transnistreană să demonstreze că tânărul este viu. În acest sens, lansează campania online „Arătați-l viu”, în susținerea lui Glijin. Avocatul Promo – LEX, Vadim Vieru a declarat într-o conferință de presă la IPN că Adrian Glijin este deținut politic și că acesta s-ar afla, cel mai probabil în regiunea transnistreană, fiind deținut ilegal de structurile de acolo. Familia și avocații nu cunosc dacă bărbatul mai este sau nu în viață. 

În aceste condiții, avocații din cadrul Asociației Promo-LEX au expediat o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care au fost invocate toate abuzurile la care a fost și este supus Adrian, dar și familia acestuia.

”Considerăm că este imperios necesară implicarea mai activă a autorităților din Republica Moldova și Federația Rusă, ca state responsabile de respectarea drepturilor omului și obligate să asigure protecție persoanelor aflate pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale R.Moldova.  La fel considerăm că în cadrul platformelor existente de dialog problema eliberării deținutului politic Adrian Glijin trebuie să fie prioritară”, menționează Promo – LEX.

”Campania online vine în susținerea familiei Glijin, dar și să determine autoritățile să fie mai active în eliberarea acestuia din detenție ilegală. Este o primă campanie de acest gen din Moldova, determinată de gravitatea situației. Astfel, pe lângă certitudinea că Adrian s-ar afla în condiții inumane din momentul detenției, sunt necesare probe care ar face lumină asupra stării fizice și emoționale a lui Adrian Glijin. Campania online este una simplă și solicită solidarizarea noastră prin sporirea gradului de conștientizare a fenomenului și distribuirea mesajului”, notează reprezentanții Promo – LEX.

În data 7 octombrie 2020, în jurul orei 13.00, Adrian a fost răpcinci persoane necunoscute și mascate, de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, raionul Camenca (stânga Nistrului, zona de securitate). Familia a fost informată că Adrian e acuzat de „trădare de patrie” și este în custodia așa numitului serviciu de securitate din Tiraspol. Ulterior, aceste structuri au percheziționat domiciliul mamei și al soției acestuia, au confiscat bunuri personale și au vandalizat mijlocul de transport ce aparține familiei Glijin.

La moment, familia lui Adrian nu cunoaște dacă acesta este în viața, deoarece mai bine de 12 luni nu au acces la el, nu sunt clare acuzațiile și care sunt probele de referință. Administrația de facto de la Tiraspol refuză să admită solicitările rudelor cu privire la întrevederea cu Adrian, accesul unui medic independent, dar și accesul la materialele cauzei.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram