Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1033: Pensionari incendiatori, amenințări de la Putin și întuneric în Abhazia. Zelenski: „Vom învinge”

/VIDEO/ Numărul adresărilor la psiholog, s-a triplat în perioada pandemiei

missing
02 noiembrie 2021, ora 20:36

De la începutul pandemiei de Covid, s-a triplat numărul adresărilor la psiholog. Specialiștii în domeniu spun că stresul, anxietatea și surmenajul, insomnia şi depresia sunt principalele afecţiuni de sănătate mintală, care s-au amplificat din cauza pandemiei.

Pandemia de coronavirus a cauzat multe schimbări în economie, știință și societate. Cel mai mult, însă, a fost afectat sistemul de sănătate. Zinaida Gribincea, psiholog de profesie, spune că, de la începutul pandemiei, în întreaga lume a crescut îngrijorător numărul cazurilor de sinucidere.

„Am consultat statistica referitoare la acest subiect și am înțeles că foarte multe persoane care au fost spitalizate, trec prin aceste stări, inclusiv au tendința spre suicid, fapt ce confirmă ipoteza conform căreia depresia este una din tulburările de bază după criza de îmbolnăvire.”

Potrivit psihologilor, pandemia a afectat toți oamenii fără excepți: pe cei care au trecut prin covid, dar și pe cei care au fost ocoliți de boală.

„Fiecare persoană a primit în felul său informația despre pandemie. Cei care au avut antecedente sau predispoziții spre anumite boli, cât și cei care nu sau confruntat niciodată cu depresia sau cu atac de panică.”

Pandemia a scos la suprafață mai multe probleme care existau deja, iar unele dintre ele s-au agravat și mai mult.

„Pandemia a fost un fel de declanșator, pentru că acum este mai multă anxietate, este mai mult stres, viitorul nu mai este atât de sigur, iar regulile de joc s-au schimbat în fiecare zi. Este lockdown sau nu este lockdown, este și o insiguranță din punct de vedere financiar. Deci sunt mulți factori de risc pe care acum într-un fel trebuie să-i facă față.”

Veronica Mihalache mai spune că este bine ca persoanele aflate în dificultate să ceară ajutor, atunci când simt că au nevoie.

„Se consideră că a merge la psiholog este un act de maturitate, pentru că omul înțelege că are o dificultate și dincolo că el înțelege că nu poate face față singur, dar și mai cere ajutor, deci este o manifestare a maturității a grijii față de propria persoană.”

Oamenii pe care i-am intervievat spun că au cunoscuși care au apelat la psiholog, din diverse motive, mai ales în perioada de pandemie.

„Aproape îi închis tot și nu poți să te duci nici și cu copii undeva să te distrez. – Da ați apela la psiholog?

– Da. Dacă aș avea ceva probleme, da.”

„Dacă ne uităm per general, situația economică, situația politică, instabilitatea afectează involuntar și viața de zi cu zi a omului în particular. Se apelează la psiholog din mai multe motive, din urma survenirii unor cazuri de diverite genuri, familie, copilărie.”

„Eu ca profesor, pot să vă spun că la psiholog apelez nu doar în cazurile grave, dar și atunci când ai o mică problemă poți să apelez la psiholog, dar cum o spus și doamna, cel mai bun psiholog este Dumnezeu.”

Afecțiunile mintale și emoționale pot fi tratate prin psihoterapia individuală, terapia cognitiv-comportamentală, adar și cu medicamente. Cele mai eficiente soluții pot fi identificate de specialiștii care activează în Centrele Comunitare de Sănătate Mintală din fiecare regiune.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.