/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atacuri în noaptea de Paște și avion doborât! Zelenski: „Rusia nu are nicio dorință de pace”

/VIDEO/ Vor examene de BAC mai simple! Elevii din clasele a XII-a semnează o petiție

missing
04 noiembrie 2021, ora 19:06

Cer simplificarea examenului de Bacalaureat -2022. Elevii claselor a 12-a din toată țara semnează, în aceste zile, o petiție care circulă pe internet. Ei susțin că, din cauza pandemiei, ultimii trei ani de studii au fost, de fapt, trei ani de chin. Inclusiv, trei luni în care nu s-au făcut ore deloc, mai exact – din martie până mai 2020, apoi jumătate de an de lecții online, iar acum – o vacanță prelungită în ideea că orele vor fi recuperate vreodată. Potrivit inițiatorilor acestei petiții, în 2020, elevii au fost eliberați de la BAC, cei din 2021 au susținut un examen simplificat, iar pentru actualii absolvenți se pregătește un proiect de BAC pe care puțini dintre ei ar putea să-l susțină, din cauza breșelor din programul de studii.

Învățământul în pandemie este dificil, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Cel mai mult, în această perioadă, au avut de pierdut, totuși, elevii claselor a 12-a, care, la finele anului de învățământ au de susținut examenul de Bacalaureat. Jumătate de an de lecții online în anul de învățământ 2020- 2021 și vacanța prelungită din această perioadă i-a îndemnat pe viitorii absolvenți să scrie o petiție online, prin care să ceară simplificarea examenelor de BAC. Autoarea petiției, Ana-Maria Botnarescu, și ea elevă în clasa a 12-a, ne-a declarat că cei 3 ani de liceu, au fost un adevărat chin pentru ea.

„Suntem generația care 3 ani a avut de suferit din cauza acestei pandemii.”

„Mergem după o curriculă nouă. Trei ani nu am avut manuale din care să învățăm și să ne pregătim pentru BAC.

„De ce noi trebuie să avem de suferit din asta, să ne impună un BAC mai complicat?

„Noi am dat o singură teză.”

„Tezele care ar trebui să te pregătească pentru examenele de Bacalaureat și în afară de asta, timp de 3 ani, doar jumate am fost off-line.”

Pe lângă nemulțumirea creată de predarea online, elevii se plâng și de faptul că ei nu au materiale speciale din care ar putea să se pregătiască pentru examenul de Bacalaureat, aflat în fază de proiect.

„Nici profesorii nu știu în acest caz ce să facă, pentru că ceea ce urmează a fi adoptat este acum doar la nivel de proiect și, respectiv, noi nu știm cum să ne pregătim.”

Și profesorii s-au împărțit în două tabere. O parte dintre ei consideră că ar fi nevoie, totuși, de unele schimbări. Mai mult, ei consideră că lecțiile sau desfășurat conform programului, iar Bacalaureatul nu este un exercițiu obligatoriu.

„Este o doleanță irelevantă. În primul rând, pentru că procesul educațional derulează în mod normal anul acesta. Profesorii își aduc contribuția la dezvoltarea tuturor competențelor necesare pentru evaluarea elevilor și în al doilea rând, examenul de Bacalaureat nu este o obligație. Trebuie să-l facă copiii care au anumite capacități.”

Alți profesori afirmă, însă, că, în cazul în care vor fi introduse modificările de care se tem și elevii, Bacalaureatul din acest an va fi unul dificil.

„Spunem că pentru un 5 este nevoie de dat din coate mai mult.”

Am discutat și cu elevii din treapta gimnazială. Chiar dacă încă nu au examene de BAC, și pentru ei lecțiile din perioada pandemiei sunt o adevărată provocare. Ei își doresc să înceapă școala cu prezența fizică, pentru că online-ul e mult prea complicat.

„Internetul poate să nu funcționeze sau computerul ceva a pățit.”

„Profesorii cer de la noi să pornim camera, dar nu toți au posibilitatea.”

„Unu își deconectează camera și microfonul, și a plecat.”

„E foarte complicat on-line să înveți, eu am încercat on-line să învăț, e foarte complicat.”

Sesiunea de Bacalaureat din anul de studii 2021-2022 se va desfășura în perioada 3-21 iunie. Modelele de subiecte pentru Bacalaureatul din 2022 au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, din subordinea Ministerului Educației.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram