/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și prognoză alarmantă! SUA acuză Rusia de atacuri chimice

/VIDEO/ CSP a înregistrat sesizarea Maiei Sandu, care a cerut inițierea procedurii de evaluare a șefului suspendat al PG, Alexandru Stoianoglo

missing
06 noiembrie 2021, ora 20:40

Consiliul Superior al Procurorilor a înregistrat sesizarea Maiei Sandu, care a cerut inițierea procedurii de evaluare a procurorului general suspendat din funcție. Despre acest lucru, ne-a spus președinta consiliului, Angela Motuzoc, într-o discutie la telefon. Potrivit ei, subiectul ar urma să fie pus în discuție la următoarea ședință, ce se va desfășura joia viitoare. Totuși, instituția anunță că înainte ca activitatea lui Stoianoglo să fie supusă verificărilor, membrii Consiliului urmează să stabilească modul în care acest lucru ar urma să se întâmple.

Așadar, comisia care urmează să evalueze activitatea procurorului general suspendat din funcție ar urma să fie compusă din cinci membri. Aceasta ar trebui să fie constituită la următoarea ședință a Consiliului Superior al Procurorilor, tot atunci când ar trebui să fie stabilită și procedura prin care va fi analizată activitatea lui Stoianoglo. Subiectul a fost discutat și la emisiunea „Întreabă Ghețu” de aseară. Expertul în drept constituțional, Teodor Cîrnaț consideră că inițierea procedurii de evaluare a procurorului general suspendat din funcție este o răzbunare și o implicare a politicului în actul de justiție.

„După ce în luptă l-ai dat jos pe adversar îi mai dai vreo doi pumni ca să țină minte ce înseamnă asta. Eu cam aș atratez lucrurile în acest caz pentru că un astfel de decret care urmează după o reținere și ulterior după o arestare, iar mai apoi arest la domiciliu și să urmeze mai apoi și evaluarea eu cred că aceasta este inuman. Din contra, mai mult miroase a răzbunare.”

Critic în legătură cu decizia Șefei Statului s-a arătat și fostul deputat, Alexandru Slusari. Acesta este de părere că în condițiile în care Alexandr Stoianoglo se află în arest la domiciliu și nu ar putea să-și prezinte puntul de vedere în cadrul comisiei, evaluarea acestuia ar fi lipsită de credibilitate.

„Faptul că sunt reprezentanții Președinției și a Ministerului Justiției în componența comisiei de evaluare, desigur că denotă implicări politice în acest proces de valuare.” „Cum urmează să fie organizată această evaluare pentru că oricum, dânsul urmează să vină cu explicații, să participe cumva. Cum acest lucru este posibil în situația în care decurge ancheta?”

De cealaltă parte, unii analiști, dar și reprezentanți ai partidului de guvernare susțin că ancheta penală și evaluarea profesională sunt procese care trebuie să se desfășoare în paralel.

„Aici au fost o serie de evenimente paralele cu circumstanțe diferite. Evaluarea aceasta avea să se întâmple oricum și ea trebuie să se întâmple. Acesta este planul strategic de curățare a sitemului justiției.” „Factorul politic recurge la o măsură asiguratorie. Factorul politic nefiind capabil să controleze procesul juridic în care este implicat Stoianoglo revine la promisiunea de a evalua instituțiile. Nu văd de ce Stoianoglo ar trebui să fie exceptat.”

Acum două zile, președinta Maia Sandu a expediat o solicitare în adresa Consiliului Superior al Procuraturii prin care a cerut să fie demarată procedura de evaluare a procurorului general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo.

Potrivit ultimelor modificări operate la legea cu privire la procuratură, dacă activitatea lui Stoianoglo va obține calificativul „nesatisfăcător”, acesta ar urma să fie demis de către șefa statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Între timp, Șeful suspendat al Procuraturii se află în arest la domiciului, fiind cercetat într-un dosar penal inițiat pentru mai multe capete de acuzare. În apărarea sa, Stoianoglo a declarat că dosarul este unul politic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram