/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Un militar a refuzat să revină în unitate, după ce a fost hărțuit din cauza orientării sale sexuale

10 noiembrie 2021, ora 20:54

Un militar a fost supus unui șir de umilințe și abuzuri după ce sa aflat că este homosexual. Orientarea sa a ieșit la iveală după ce discuția la telefon cu persoana iubită a fost înregistrată. Tânărul a decis să se adreseze după ajutor juridic după jumătate de an de hărțuire. Aflat în concediu, militarul a apelat la centrul de informare GenderDoc M, iar azi urma să se întoarcă în cazarmă. A refuzat și riscă acum să fie cercetat pentru dezertare. Contactați de TV8, responsabilii de la Ministerul Apărării au declarat că s-au autosezitat pe acest caz și vor desfășura o anchetă internă.

„Sunt militarul în termen de orientare homosexuală despre care s-a scris ieri în presă.”

Necazul lui Marin a început acum jumătate de an. Pentru că militarii în termen nu au dreptul să dețină un telefon la el, a cerut permisiunea superiorului ca să telefoneze persoana iubită. Dar, nu știa că discuția se înregistrează. Așa s-a aflat că este homosexual, iar convorbirea dintre ei a început să fie distribuită printre militari, el devenind subiect de agresiune.

„Am făcut cu greu față tratamentului degradant și umilitor la care am fost supus zilnic, inclusiv de conducere.”

Ieșit din unitatea militară, pentru concediu, tânărul a prins curaj și s-a adresat după ajutor la Centrul GenderDoc-M. Deși astăzi urma să se întoarcă în cazarmă, a refuzat să se prezinte, chiar dacă riscă să fie cercetat pentru dezertare.

„În ultimele 6 luni am fost supus hărțuirii în unitatea militară pe motiv că sunt gay. Astfel, am decis să nu mă întorc. Sunt pe deplin conștient că acțiunile mele vor fi apreciate ca dezertare. Îmi asum răspunderea pentru posibila pedeapsă, inclusiv cu închisoare.”

Marin este asistat juridic de avocata Doina Ioana Străisteanu, care ieri a avut deja o discuție cu ministrul Apărării și a depus o plângere la Inspectoratul Militar, prin care cere verificarea acestui caz, distrugerea fișierului audio cu discuția și sancționarea celor care l-au hărțuit.

„Dânsul zice că au fost agresiuni fizice, partenerul lui confirmă că a avut vânătăi vizibile, doar că acestea nu au putut fi documentate, pentru că el nu avut încredere să se adreseze la medicul unității militare.”

Tânărul s-a adresat cu întârziere după ajutor juridic pentru că, a argumentat el, trebuie să mediteze bine care sunt consecințele, dar și să se consulte cu partenerul său.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram