/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Platforma DA susține că pachetul de compensații pentru consumul de gaze este insuficient. Ar fi nevoie de un suport bugetar de cel puțin 3 miliarde de lei

11 noiembrie 2021, ora 10:35

Platforma DA susține că pachetul de compensații pentru consumul de gaze oferit de Guvern este insuficient. Potrivit membrilor formațiunii, în realitate ar fi nevoie de un suport bugetar de cel puțin trei miliarde de lei, în condițiile în care în urma majorării bruște a tarifului la gaze, cetățenii și întreprinderile din partea dreaptă a Nistrului sunt supuse anual să achite suplimentar pentru gazele naturale peste șase miliarde de lei.

„Platforma DA cere ca statul să intervină cu un ajutor mai mare pentru familiile cu venituri mici și medii, în special pentru cei care locuiesc în zonele rurale și sunt dependenți de consumul de gaze în volum mult mai mare, decât cel anunțat pentru alocarea compensațiilor”, se arată în comunicatul emis.

De asemenea, reprezentanții formațiunii mai susțin că, în lipsa publicării contractului semnat de „Moldovagaz” și „Gazprom”, creșterea urgentă a tarifelor, precum și amânarea implementării pachetului energetic III pentru următorii cinci ani, dar și abandonarea gazoductului Iași-Chișinău au fost convenite cu Rusia.

Platforma DA subliniază că secretizarea contractului cu Federația Rusă este o dovadă suplimentară a celor expuse mai sus. În acest context, formațiunea cere repetat publicarea contractului și demisia conducerii Moldovagaz și ANRE.

În nota informativă emisă, membrii Platformei DA susțin că am putea aștepta majorări semnificative ale prețurilor pentru mai multe mărfuri, inclusiv pentru cele de primă necesitate, deoarece guvernarea nu a venit cu măsuri de sprijin în ceea ce privește compensarea creșterii prețului la gaze pentru industria autohtonă.

Formațiunea politică menționează că, ținând cont de atmosfera tensionată din societate și reacția întârziată a guvernării, am putea avea parte de proteste masive împotriva creșterii galopante a prețurilor.

Amintim că miercuri, 10 noiembrie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat în debutul ședinței de Guvern un pachet estimat la 1,6 miliarde de lei – compensații pentru consumul de gaze naturale în sezonul rece. Astfel, 746 de mii de familii vor primi compensații în urma creșterii prețurilor la gazele naturale.

Luni, Moldovagaz a solicitat de la ANRE să aprobe un nou tarif pentru consumatorii finali de gaze naturale, de 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub. A doua zi, marți, ANRE a anunțat că a acceptat cererea Moldovagaz și a aprobat tariful actualizat, valabil din 1 noiembrie

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram