/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/DOC/ Epopeea crucifixului instalat de Năstase la MAI: CSJ a decis că simbolistica religioasă trebuie scoasă din sediu. Mitropolia: „Un act defăimător”

missing
15 noiembrie 2021, ora 09:56

Epopeea crucifixului instalat în sediul Ministerului de Interne de către Andrei Năstase a ajuns la final. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibil recursul depus de către MAI împotriva deciziei din 20 iulie 2021 a Curții de Apel Chișinău, care a decis să mențină hotărârea Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării  și asigurarea egalității, prin care Năstase a fost obligat să înlăture simbolistica religioasă din sediul instituției. 

„Recursul depus de către Ministerul Afacerilor Interne se declară inadmisibil. Încheierea este irevocabilă”, se arată în decizia Curții Supreme de Justiție.

Search Col Civil by Irina Miron on Scribd

Decizia CSJ a fost dur criticată de Mitropolia Moldovei, pe care o consideră o nedreptate fundamnetală.

„Din aceste considerente, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove consideră decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administratival Curții Supreme de Justiție vizavi de scoaterea crucifixului de pe holul Ministerului Afacerilor Interne al Republica Moldova drept un act defăimător și de discreditare a majorității naționale. Această decizie este un atentat la identitatea noastră de credință și de neam”, se arată într-un comunicat de la Mitropolia Moldovei.

Decizia de înlăturare a crucifixului a fost emisă de către Consiliu încă în  decembrie 2019. Membrii Comisiei au considerat atunci că instalarea simbolului religios în incinta unei autorități publice reprezintă instigare la discriminare pe criteriul de convingeri religioase. Ministerul a solicitat anularea deciziei în toate instanțele de fond, argumentând că  acest crucifix este un însemn național, nu unul al opresiunii, ci al eliberării și al purificării – o valoare fundamentală pentru întreaga civilizație europeană.

Printr-o decizie anterioară, Curtea Supremă de Justiție l-a scutit pe Andrei Năstase de obligația de a prezenta scuze publice pentru „instigare la discriminare pe criteriu de convingeri manifestată prin instalarea crucifixului și discursul de la evenimentul respectiv”.

Andrei Năstase, liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, a fost ministru de Interne în perioada iunie – noiembrie 2019. Pe 15 septembrie 2019, pe un perete din interiorul sediului MAI, a fost instalat un crucifix, iar la eveniment, pe lângă ministrul Năstase, au participat și Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, dar și Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram