/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Avocatul mamei cu cinci copii, care vrea să fie grațiată de președintă, a cerut ministrului Justiției demararea procedurii de revizuire a dosarului penal

missing
16 noiembrie 2021, ora 23:18

Iulian Rusanovschi, avocatul Nataliei Ursachi, femeia care îi cere președintei să o grațieze, după ce a fost condamnată la o pedeapsă de opt ani de închisoare, susține că a depus un demers în adresa ministrului Justiției, căruia i-a solicitat demararea procedurilor de revizuire a dosarului penal. 

„Suntem în așteptarea unor soluții legale pe marginea demersurilor noastre, care sperăm să fie adoptate cât de curând posibil”, a scris avocatul într-o postare pe Facebook.

De altfel, subiectul a fost abordat și în ediția din această seară a emisiunii „Freedom” cu Dorin Galben de la TV8.

În opinia avocatului, invitat în platou, recomandarea Comisiei de gratiere a fost lipsită de logică și adoptată în urma interpretării extensiv defavorabil a legislației față de condamnata Ursachi Natalia.

„Îi mulțumesc doamnei președinte pentru rapiditatea cu care a reacționat la revolta societății civile și a comunității juriștilor pe cazul Nataliei Ursachi. Din punctul meu de vedere, doamna Maia Sandu este primul politician care a dat dovada de capacitatea de a asculta și alte opinii decât cele ale consultanților, or pe cazul dat, avocați profesioniști și de renume au criticat dur acțiunile Comisiei de grațiere”, a menționat Iulian Rusanovschi.

„Într-un final, am solicitat ca doamna Natalia Ursachi să fie grațiată, în condițiile în care la cererea de grațiere au fost anexate toate documentele care susțin acest demers, iar Penitenciarul Rusca a subscris în mod oficial la solicitarea de grațiere printr-un aviz favorabil”, a adăugat avocatul.

Cazul a intrat în atenția opiniei publice săptămâna trecută. Președenția a respins cererea de grațiere a Nataliei Ursachi, mamă a cinci copii din motiv că dosarul acesteia nu întrunește toate condițiilor cerute de lege și de Regulamentul de examinare a cererilor de graţiere şi de acordare a graţierii individuale condamnaţilor.

Grațierea este o măsură juridică exclusivă, acordarea căreia necesită întrunirea unui set de condiții stricte, care nu pot fi interpretate larg. În lipsa acestor condiții, ea nu poate fi realizată. Persoanele condamnate au posibilitatea de a cere grațierea repetat, la 6 luni după respingerea dosarului.

Potrivit președintelui Comisiei de grațiere, Ion Guzun, de la Independență până în prezent, circa 200 de cetățeni moldoveni condamnați la închisoare au fost grațiați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram