/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ În Piața Centrală, se vinde spirt contrafăcut chiar de față cu poliția

missing
17 noiembrie 2021, ora 21:08

Lângă Piața Centrală, se vinde ilegal spirt contrafăcut chiar sub ochii poliției. Unii comercianți vin acolo ca la serviciu și vând până la 100 de litri pe zi. I-am filmat pe unii dintre ei pe ascuns, dându-ne drept cumpărători. După ceva timp, am revenit la aceleași persoane, dar deja ne-am prezentat ca jurnaliști. De această dată, oamenii au negat că vând alcool, fără acte. Poliția Capitalei zice că întreprinde măsuri pentru a combate acest fenomen.

La intersecția străzilor Varlaam cu Armenească, în preajma Pieței Centrale, câțiva oameni vând spirt, zi de zi, fără nicio sinchiseală ori pic de frică de oamenii legii care, s-ar părea, ar trebui să-i sancționaze pentru asta.

„ – 100 de lei, doi litri. Pentru cei de la țară…

– Îi bun?

– Nici nu se discută.”

„De la Tiraspol îl aduce, aici deja sunt oameni care de când noi lucrăm aici și nimeni nu se otravește și tot normal. Vin și cumpără, dacă îți lămuresc. Eu îți dau garanție, eu sunt zi de zi aici.”

„Ian duceți-vă la fata ceea, ea o să vă lămurească.”

Femeie la care ne-a trimis acest domn zice că aduce spirtul de la Tirasopl. Ea ne-a dat asigurări că producția este de calitate, precizând că anume din astfel de spirt s-ar face toate băuturile tari din zona transnistreană.

„- E de la tiraspol. Alimentar, din grâu, 96%.

– Am înțeles că este din Găgăuzia sau nu?

– Eu din Transnistria l-am adus, eu răspund de marfa mea.”

„- Din el se face toate coniacurile la clienți.

– Și cât e litru?

– 50.”

Dealtfel, femeia, ca și ceilalți vânzători de spirt din preajma Pieței Centrale, spun că vin acolo în fiecare zi. Și cu toate că recunoaște că vinde ilegal, o face pentru a se întreține, spune ea. În afară de asta, ea spune că poate aduce, ilegal, orice fel de coniac, la comandă.

„Sunt aici zi de zi. Liuda îmi spune, vă dau și numărul de telefon, că nu mă tem, coniacuri aduc de-acolo și ce doriți. Nicio problemă nu-i, vă scriu și numărul de telefon.”

„- Da cuma îl vindeți ilegal, da?

– Da ce se dă voie?

– De ce să nu se dea voie?

– Asta doar e contrabandă. Nu se poate. Da ce să facem, dacă ni-i a mânca.”

Acest tânăr zice că vinde pe zi peste 50 de litri de spirt.

„ – Eu pe zi vând, nu glumă, badaprosti.

– Cât?

– Când și cum. Când 50, când 100.

– De litri?

– Da, depinde de oameni.”

După ce am cumpărat o sticlă de spirt, am mers la oamenii legii care stăteau prin preajmă, pentru a-i informa. Unul dintre ei a stat cu noi de vorbă, pe când celălalt s-a îndreptat spre cei ce vindeau spirt.

„Strângem toată marfa.”

„- Ați vorbit cu cei care vând spirt ilegal?

– Nu, i-am mai documentat.”

Când am revenit deja cu echipa de filmare la oamenii care anterior neau consultat în privința spirtului, aceștia n-au mai vrut să ne răspundă la întrebări și nici nu au mai recunoscut că se ocupă cu asta.

„- De ce vindeți spirt ilegal aici?

– Da cine vinde, eu nu vând. M-ai văzut cu spirt.

– V-am văzut, am vorbit înainte de asta cu dumnevoastră.”

„Nu vând eu spirt.”

„- Am video.”

Poliția care se afla pe loc, nu a dorit să întreprindă nicio acțiune, spunând că cei la Serviciul Fiscal se ocupă de această problemă.

„ – Poliția de pe loc, vorbește cineva sau nu?

– Superiorul a zis că nu.”

„Poliția nu dorește să dea niciun interviu.”

Am trimis o solicitare pentru un comentariu la Serviciul Fiscal de Stat. Cu toate că au confirmat că au primit-o, n-am primit niciun răspuns. La rândul lor, responsabili de la Poliția Capitalei ne-au spus că se înterprind măsuri pentru combaterea acestui fenomen. Atunci când este depistată, marfa este ridicată, iar procesul întocmit se trimite în instanța de judecată. Aceste abateri de la lege se sancționează cu o amendă de la 3000 la 4 500 de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram