/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Numărul victimelor violenței în familie a crescut în perioada pandemiei. Anul trecut, autoritățile au fost sesizate în circa 13 mii de cazuri

missing
18 noiembrie 2021, ora 20:53

Numărul cazurilor de violență în familie a crescut simțitor, în ultimii ani, în special, în perioada pandemiei. Propria casă a devenit cel mai periculos loc pentru multe femei și copii din țară noastră. În anul 2020, autoritățile au fost sesizate în circa 13 mii de cazuri de violență în familie. În medie, câte 35 de cazuri pe zi. Numărul acestora este cu peste o mie mai mare decât în anul 2019 și cu aproape 2000 de cazuri mai multe, decât în 2018. Cel puțin, asta arată datele unui studiu, realizat de PNUD Moldova. Specialiștii spun că de dragul copiilor, în izolare, femeile au suportat forme grave de violență psihologică.

„ Venea acasă și începea să mă numească cu cuvinte necenzurate, să mă lovească de la nimica toată.”

Ilinca avea 21 de ani, atunci când l-a întâlnit pe Ion. Credea că și-a găsit adevărata iubire și va întemeia o familie frumoasă, așa cum a visat mereu. La scurt timp, a rămas însărcinată, fapt ce, spre mirarea ei, l-a înfuriat pe concubin. Veșnic nemulțumit, bărbatul, cu câțiva ani mai mare decât ea, a început s-o înjure tot mai des și chiar s-o lovească.

„Eu îi făceam mâncare și-mi zicea da ce asta e mâncare, făceam curățenie și zicea da ce asta e curățenie. Și mă numea cu cuvinte necenzurate, mă lovea.”

La un moment dat, a lovit-o atât de tare, încât a fost la un pas să piardă copilul. De frica unor noi bătăi, femeia nu povestea nimănui despre calvarul prin care trece. Mai târziu, bărbatul a refuzat să-și recunoască copilul, iar ea sa pomenit singură în fața sorții. Odată, din cauza problemelor din familia sa biologică, Ilinca a petrecut o zi întreagă la gară, până când un angajat de acolo s-a oferit să-i acorde ajutor. Așa a ajuns la Centrul Maternal „În brațele mamei”, unde împreună cu alte opt femei beneficiază de sprijin și îngrijire.

„Mandatul nostru este să le ajutăm să-și crească copii în siguranță. Dacă nu au condiții sau nu au, în general, un loc unde să-și crească copiii, noi suntem cei care îi sprijinim.”

În situația Ilincăi se află mii de femei din țara noastră. Conform statisticilor, peste 80 la sută dintre victimile violenței în familie sunt femeile. În ajutorul lor vin cele 24 de organizații nonguvernamentale, care oferă servicii de prevenire și combatere a violenței în familie. Din păcate, în perioada pandemiei a crescut numărul persoanelor care solicită ajutor, iar centrele existente abia dacă mai fac față situației.

„ De exemplu, la noi în centru pot să spun că, din momentul în care a început pandemia, numărul apelurilor de ajutor din partea victimelor a crescut. Asta se datorează, posibil, și necesității de a conviețui împreună cu agresorul mai mult timp, fără a avea o ieșire din situație.”

A crescut și numărul apelurilor la telefonul de încredere al Centrului Internațional „La Strada”. Timp de 12 ani, de când există această posibilitate, au fost recepționate peste 23 de mii de apeluri, iar peste 2000 dintre acestea – în 10 luni ale anului curent. Pe lângă suportul juridic, victimele beneficiază și de sfaturile psihologilor.

„ Femeile care trec prin violență sunt uneori absolut fără resurse interioare sau exterioare. Chiar dacă ele înțeleg fenomenul prin care trec, uneori ele nu au puterea să mai facă un pas, de aceea, bineînțeles, asistența psihologilor este binevenită.”

În 2020, numărul cazurilor de violență în familie a ajuns la aproape 13 mii, fiind în creștere față de anii precedenți. Specialiștii accentuează că victimele pot apela cu la numărul 112, pentru a beneficia de confidențialitate și sprijin medical, juridic, psihologic sau adăpost temporar în caz de necesitate. Un prim pas spre combaterea cazurilor de violență a fost făcut în octombrie curent, când Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul. Potrivit documentului, statele semnatare asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, se angajează să protejeze victimele, să cerceteze penal infractorii și să adopte politici integrate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram