Război în Ucraina, ziua 126: Schimb de prizonieri și summit NATO cu participarea lui Zelenski. Bloc atacat la Nikolaev

social

/VIDEO/ Povestea tânărului venit din Italia pentru a face serviciul militar în Republica Moldova

18 noiembrie 2021, ora 20:56
Distribuie:

A venit cu familia din Italia, pentru a-și perfecta actele, dar deja de patru luni este soldat în Batalionul nr. 22 de menținere a păcii. Este povestea tânărului Gheorghe Canuda, care este stabilit într-o țară străină, împreună cu părinții, de la vârsta de 8 ani. Acum, când a atins vârsta majoratului, el spune că a acceptat să facă armată în Republica Moldova, pentru a servi drept exemplu pentru semenii săi. Încă nu știe care îi va fi drumul după demobilizare, dar în patru luni, el zice că a reușit să învețe multe lucruri noi.

De patru luni, dimineața lui Gheorghe Canuda începe pe platou, unde au loc antrenamentele. Nimic deosebit, am putea spune. Diferența este, însă, că deja de 11 ani, tânărul locuiește cu familia sa, în Italia. Vara aceasta soarta l-a adus la baștină, în Republica Moldova, pentru că trebuia să-și perfecteze niște acte. Iar de aici, Gheorghe a ajuns direct în Batalionul nr. 22 de Menținere a Păcii al Armatei Naționale.

Programul nu este deloc ușor, așa cum zilnic, la șase dimineața, e trezirea, apoi exercițiile fizice urmate de orele teoretice.

Tânărul recunoaște că, la început, nu i-a fost ușor, dar și că îi este dor de viața obișnuită din Italia, unde deja a reușit să se angajeze în calitate de barmen. De asemenea, el își amintește des de părinți și de fratele mai mic, pe care îl vede o dată pe săptămână în mesajele video.

O altă provocare pentru Gheorghe Canuda a fost să-și amintească limba română, așa cum de mai bine de 10 ani a comunicat în mare parte doar în italiană.

„Salut mamă, tată și frățioare. Vă doresc binele și îmi lipsiți foarte mult. Toți prietenii mei adevărați veniți să serviți patria, pentru că, totuși sunteți moldoveni, așa că veniți în țara voastră.”

Decizia tânărului de a face armată în Republica Moldova l-a inspirat și pe comandantului Batalionului nr. 22 de Menținere a Păcii, care îi îndeamnă și pe alți tineri să ia exemplul lui Gheorghe Canuda.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram