/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Ancheta internă la mănăstirea unde slujea preotul condamnat pentru viol. Urmează să se stabilească dacă sunt implicate și alte persoane

22 noiembrie 2021, ora 21:33

Mitropolia Basarabiei a reacționat, după ce un fost preot care slujea la o mănăstire din subordinea instituției, a fost comdamnat la 16 ani de pușcărie pentru violul unei copile de 13 ani. Responsabilii ne-au spus că Mitropolia condamnă astfel de manifestări imorale, dar și că, odată cu reținerea fostului cleric, acesta a fost lipsit de orice drept de a mai obține funcții în biserică. În prezent, în desfășurare este o anchetă internă, care urmează să stabilească, dacă sunt și alte persoane implicate în acest caz. Am mers, astăzi, la Mănăstire, dar starețul era plecat în România și nu a răspuns la apelurile noastre pentru un comentariu.

Reprezentanții Mitropoliei Basarabiei au reacționat abia astăzi în cazul condamnării unui fost preot al unei mănăstiri, care este în subordinea instituției. Potrivit secretarului Mitropoliei, ei au păstrat tăcerea, pentru a nu influiența rezultatele anchetei. Iar acum, când fostul cleric și-a aflat sentința, responsabilii au decis să se expună în acest caz.

„Biserica condamnă astfel de manifestări imorale. Nu le tolerează, ci le sancționează. Mitropolia Basarabiei a colaborat cu Procuratura și cu procurorul de caz.”

Secretarul Mitropoliei Basarabiei ne-a mai explicat că, atunci când s-a aflat despre cazul de viol al minorei, în iulie 2020, Mitropolia l-a retrogradat pe bănuit din funcția de preot la cântăreț în strană și simplu viețuitor al mănăstirii. Ulterior, în decembrie, când a fost reținut pentru a fi cercetat penal, în cadrul unei judecate bisericești, Mitropolia Basarabiei a luat alte măsuri.

„Dispunerea anulării deciziei privind numirea sa de cleric și eliberarea din orice funcție din cadrul Mănăstirii “Sfântul Apostol Andrei”.”

În prezent, în cadrul Mănăstrii “Sfântul Apostol Andrei” din orașul Durlești este în desfășurare o anchetă internă pentru a identifica, dacă au fost implicate și alte persoane în acest caz. Potrivit procuraturii, fostul preot a abuzat-o sexual, timp de trei ani, pe fiica femeii cu care era în relații de concubinaj. Copila avea vârsta de 13 ani, atunci când a început totul. Mai mult, în comunicatul Procuraturii se arată că acesta o obliga să întrețină relații sexuale și în stăreția mănăstirii, prin șantajarea copilei precum că, în cazul refuzului ei, urma să facă publică relația lor, inclusiv la locul ei de studii. Am mers la fața locului, pentru a discuta cu cineva din incinta Mănăstirii, iar în biserica am găsit-o doar pe doamna care vindea lumânări.

„Eu aici nu am văzut. Ceea ce se scrie, eu mă mir și eu, fiindcă în biserică nu s-au făcut toate acestea. Eu la ora 10 veneam și la ora 18 mă duceam. Eu mai departe nu știu ce se făcea.”

Femeia ne-a spus că starețul Mănăstirii este plecat în România. L-am contactat, dar telefonul clericului este în afara ariei de acoperire.

„ – Doar el a fost implicat, pentru că am auzit că și starețul ar fi implicat? Dar nu am dat azi de el, l-am căutat. – Într-adevăr, noi anchetăm și comportamentul celorlalte persoane. Dacă există asupra lor deschise cauze penale, dacă au știut și nu au spus despre acest fapt.”

După vor fi clare rezultatele anchetei, Mitropolia urmează să ia decizii în acest caz. Potrivit PCCOCS, totul a ieșit la iveală, după ce concubinajul dintre fostul preot și mama victimei a fost întrerupt din motivul că inculpatul consuma alcool în exces și era agresiv. După pornirea urmăririi penale, copilei i-a fost acordată asistență psihologică și socială. Temporar, fata a fost adăpostită la centrul dedicat protecției victimelor traficului de ființe umane. La solicitarea procurorilor, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe fostul cleric la 16 ani pușcărie, fiind obligat să achite victimelor prejudiciului moral în sumă de 100 de mii de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram