Începând cu anul 2022, în sistemul de clasificare a etichetelor energetice se va utiliza o clasificare mai simplă de la A la G, în locul clasificării de la A+++ la D. Acest nou sistem, după standarde europene, se aplică următoarelor grupe de produse: frigidere, mașini de spălat vase, mașini de spălat, televizoare, becuri și lămpi. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri, 25 noiembrie, de Cabinetul de miniștri. 

Informația de pe etichetele energetice clasifică aparatura de uz casnic pe o scară de la A la G, în funcție de cantitatea de energie consumată. Potrivit Guvernului, acest lucru îi ajută pe consumatori să economisească bani alegând produse care consumă mai puțină energie.

De exemplu, aparatele din clasa A (culoarea verde) au cel mai mic consum de energie, fiind eficiente din punct de vedere energetic, iar aparatele din clasa G (culoarea roșie) au cel mai mare consum energie.

„Importatorii și distribuitorii de aparatele de uz casnic menționate vor fi în drept să plaseze pe piață produse dotate cu etichete energetice de format nou, evitând astfel sancționarea de către Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței pentru necorespunderea acestora cu cerințele regulamentelor naționale”, menționează Guvernul.

Totodată, Agenția pentru Eficiență Energetică, autoritate administrativă din subordinea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, urmează să organizeze campanii de informare privind noile cerințe de etichetare energetică atât pentru consumatori, cât și pentru distribuitorii și furnizorii de produse cu impact energetic, care vor fi încurajați să aplice etichetele energetice de format nou.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!