Operatorii Aerieni Naționali au fost excluși din Lista de Siguranță a Uniunii Europene (așa zisa Lista Neagră). O decizie în acest sens a fost luată în urma misiunii de evaluare desfășurată de Comisia Europeană în cadrul Autorității Aeronautice Civile (AAC) în septembrie 2021, dar și a ședinței Comitetului de Siguranță Aeronautică al Comisiei Europene din 10 noiembrie 2021. În cadrul acestor consultări au participat reprezentanții tuturor statelor membre, informează ACC a Republicii Moldova.

Amintim că în anul 2018, în urma mai multor sesizări din partea autorităților aeronautice a statelor membre UE cu privire la neconformitățile depistate la operatorii aerieni naționali, Comisia Europeană a decis să desfășoare o misiune de evaluare a capacităților de supraveghere ale AAC.

Astfel, s-a constatat că din cauza lipsei unui nivel corespunzător de supraveghere a siguranței aeronautice, transportatorii aerieni certificați în Republica Moldova (cu excepția Air Moldova, Fly One și Aerotranscargo) au fost incluși în lista de siguranță, fiind impuse restricții de operare în spațiul aerian al Uniunii Europene.

În acest sens, acțiunile ulterioare întreprinse de AAC, începând cu februarie 2019, au fost orientate spre înlăturarea neconformităților depistate de misiunea de evaluare a CE.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!