/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Alaiba spune că statul nu obține nimic din jocuri de noroc. Câți bani susțin cei de la Loteria Națională că ar aduce la buget

26 noiembrie 2021, ora 15:36

„Loteria Națională” îi dă replică deputatului PAS, Dumitru Alaiba, autorul proiectului care prevede interzicerea publicității la jocurile de noroc, votată joi în a doua lectură în Parlament. Se întâmplă după ce deputatul a afirmat că statul nu câștigă nimic la buget în urma jocurilor de noroc. 

Într-o postare pe Facebook, Dumitru Alaiba, care este și președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe a scris că „se speculează cu faptul că statul va pierde sute de milioane de lei pe an” în urma interzicerii publicității jocurilor de noroc.

„Știți cât impozit pe venit a achitat Loteria Moldovei în anul 2020? ZERO. Iar în anii precedenți (2017-2019) – aproximativ 300 mii de lei, în total, pe trei ani. Sutele de milioane cu care se operează sunt în mare parte taxe indirecte – în primul rând, TVA. Acestea sunt taxe pe consumator și de aici statul nu prea va pierde”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook

Reacția celor de la „Loteria Națională” nu a întârziat să apară. Într-un comunicat de presă, reprezentanții companiei specifică faptul că în anul 2020, Loteria a contribuit la bugetul public național cu peste 34 de milioane de lei.

Totodată, în primele nouă luni ale anului curent, contribuțiile totale ar fi depășit 110 milioane de lei.

„Remarcăm că, în decursul perioadei de gestiune de nouă luni a anului 2021, S.A. „Loteria Națională a Moldovei” a înregistrat un Rezultat din activitate operațională în sumă totală de 68 545 161 lei și un profit net pozitiv care se cifrează cu 68 078 122 lei și care, la discreția acționarului majoritar (Statul), poate fi orientat pentru achitarea dividendelor pentru stat și/sau dezvoltarea Societății”, se arată în comunicatul Loteriei Naționale.

În perioada ianuarie – septembrie 2021, jucătorii din Republica Moldova ar fi depus mize pentru loterii, pariuri și au mizat la aparatele de joc sumă totală de 3,2 miliarde lei. În aceeași perioadă, din suma anunțată, 87,8% sau 2 786 684,981lei reprezintă câștigurile jucătorilor. Respectiv, venitul brut este de 388,5 milioane de lei, potrivit LNM.

Proiectul de lege care interzice publicitatea la jocurile de noroc a fost înregistrat la Parlament încă în vara anului trecut. Documentul presupune interzicerea sub orice formă, directă sau indirectă, a acțiunilor publicitare (promoționale) pentru promovarea sau stimularea tuturor tipurilor de jocuri de noroc (inclusiv pariuri la evenimente sportive, loterii, online). De asemenea, prevede și sancțiuni pentru cei care vor amplasa sau vor difuza publicitatea privind exploatarea jocurilor de noroc. Persoanele fizice sau cu funcție de răspundere ar putea fi amendate cu sume de la 3.000 de lei până la 6.000 de lei, iar în cazul persoanelor juridice amenda ar putea urca până la 9.000 de lei, acestea fiind private de dreptul să desfășoare o anumită activitate pe un termen de la șase luni la un an.

În R. Moldova, furnizorul principal de publicitate în domeniul jocurilor de noroc în țara noastră este Loteria Națională, monopolist care activează în baza unui parteneriat public-privat între Agenția Proprietății Publice și o întreprindere controlată de oameni de afaceri din Bulgaria, cu implicarea mai multor firme cu rădăcini în off-shore.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram