social

/VIDEO/ Raport de stare a țării: Fiecare al patrulea moldovean trăiește sub pragul sărăciei

26 noiembrie 2021, ora 22:07
Distribuie:

Chiar dacă Republica Moldova a înregistrat unele progrese, bunăstarea populației se manifestă și printr-un nivel înalt al sărăciei. În prezent, fiecare al patrulea moldovean trăiește sub pragul sărăciei, iar țara are una dintre cele mai înalte rate ale sărăciei printre statele europene. Cel puțin, asta se arată în ultimul raport de Stare a Țării, realizat de un centru analitic independent. Și oamenii pe care i-am intervievat spun că situația în care se află țara noastră este jalnică. Iar pentru a ne dezvolta, spun ei, ar trebui ca, atât conducerea, cât și cetățenii, să-și schimbe radical mentalitatea.

Neîncrederea cetățenilor în structurile de stat și nereușitele politicienilor sunt, în opinia experților, cauzele tuturor problemelor care au făcut ca Republica Moldova să rămână cel mai sărac stat din Europa și după 3 decenii de la declararea Independenței.

„Politicienii n-au reușit să vină cu o viziune de dezvoltare asumată a țării, aceasta a dus la subminarea contractului social dintre stat și cetățean și am avut aceste fenomene de emigrare masivă, de evaziune fiscală, spre exemplu. Și un alt fenomen care duce la neîncrederea oamenilor în stat este această amânare continuă a reformelor de care are nevoie țara.”

Potrivit lui Stas Madan, expert în economie, și fenomenul corupției contribuie semnificativ la sărăcirea statului, iar dacă vom scăpa de ea, țara noastră are toate șansele să se dezvolte în toate domeniile.

„Atunci când analizăm indicele de corupție și nivelul de bunăstare a țării, prin PIB pe cap de locuitor, există o corelație foarte strânsă. Țările care sunt mai puțin corupte, sunt mai puternic dezvoltate, iar în cazul Republicii Moldova, această corelație merge perfect.”

Totuși, cele mai grave șocuri țin de eșecurile majore, istorice chiar, ale guvernării. Asta este și părerea unor oameni pe care i-am intervievat.

„Dacă nu se fura și se întrebuințau toate sursele acestea financiare la dezvoltarea economiei, noi aveam să trăim iată așa.”

„Totul se începe de la guvernare. Toată organizarea merge de acolo.”

Eu cred că este vinovată conducerea acestei țări, care nu a prețuit libertatea, democrația. Ei au venit la conducere și ce-au început să facă? Să privatizeze, să fure, înțelegeți?”

„Noi votăm cu acela care ne promite mai mult, care ne spune că vom avea viață mai bună dacă votăm x sau y, însă în realitate avem ceea ce avem deja de 30 de ani.”

Alții spun, însă, că și cetățenii contribuie la sărăcirea țării, pentru că nu știu să prețuiască ceea ce au și nu luptă pentru a schimba ceva spre bine.

„Noi ne facem, noi toată populația. Toată populația Moldovei care trăiește astăzi aici și n-o fugit încă peste hotare, că acolo care s-au duc muncesc de le iesă ochii și trăiesc bine. Aici poate că vor să muncească, dar n-au unde.”

„- Noi toți care am format statul acesta, care a falimentat de la bun început, deja era bolnav.

– Și ce ar trebui să facem ca să ne dezvoltăm?

– Unica ieșire este să ne reunim cu țara noastră, România.”

„- Moldovenii.

De ce noi?

– Așa. Fiindcă nu știm să conducem, nu știm să facem nimic, nu știm să lucrăm, nu știm să ne apărăm, nu știm să ne luptăm.”

„Tot depinde de lume, de la lumea simplă până la acești mai mari.”

Faptul că sistemul de învățământ nu este unul prioritar și nu se dezvoltă suficient de mult, după părerea unora, ar fi o altă problemă care frânează dezvoltarea societății noastre.

„Vedeți profesorii?! Vai de capul lor. Medicii, iată acum, datorită pandemiei, slavă Domnului, le-a mărit salariul și poate la dânșii îi mai bine acum, situația e mai bine din punct de vedere financiar, dar nu din punctul de vedere al lucrului. Lucru îi greu la dânșii.”

Moldova este considerată ca o țară mediu dezvoltată în raport cu topul mondial și cea mai slab dezvoltată din Europa. Dintre țările vecine, România este de trei ori mai dezvoltată față de Republica Moldova, în schimb Ucraina este foarte aproape de nivelul de trai al țării noastre, cu un PIB de aproape 14 mii de dolari pe cap de locuitori.

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram