/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Precizările unui deputat PAS privind modificarea condițiilor de pensionare: „S-a pornit un val de dezinformare”

missing
28 noiembrie 2021, ora 12:22

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun, a declarat că în ultimul timp s-a pornit un val de dezinformare referitor la modificarea condițiilor de pensionare. Potrivit lui, se vehiculează știrea falsă că ultimele modificări presupun că perioada de îngrijire a copilului nu se mai include în stagiul de cotizare la pensionarea pentru limită de vârstă.

Dan Perciun a subliniat că nu se va schimba nimic la acest capitol, iar îngrijirea copilului, studiile, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe se vor include în stagiu.

„Modalitatea standard de pensionare care a existat ultimii 30 de ani – permite ieșirea la pensie la o anumită vârstă. În 2022 vârsta va fi 63 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru femei (59 și 6 luni până în iulie). Beneficiază de pensie toți care au minim 15 ani stagiu. Stagiul standard pentru bărbați va fi 34 de ani iar pentru femei 32 de ani și 6 luni. În stagiu intră atât perioadele contributive, cât și necontributive, adică perioadele în care nu s-au plătit contribuții. Printre acestea se numără îngrijirea copilului, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe, studiile. NU se schimbă nimnic la acest capitol”, a spus deputatul PAS.

El a mai precizat că, în cazul pensiei pentru carieră lungă, un nou tip de pensie care permite pensionarea la orice vârstă, atât timp cât persoana are un stagiu contributiv mai mare decât cel standard, nu se includ – armata, studiile, deoarece acesta este un tip de pensie anticipată, o facilitate menită pentru cei care au muncit și contribuit mai mult. În 2022 va constitui 39 de ani pentru bărbați și 35 de ani și 6 luni pentru femei.

Amintim că vineri, 26 noiembrie, Platforma DA a organizat o conferință de presă, iar membrii formațiunii au declarat că s-a constatat haos și lipsă de transparență în elaborarea și promovarea actelor normative importante pentru sistemul de pensii. Mai mult decât atât, Liviu Vovc a subliniat că acest proiect este unul crud și a venit cu unele recomandări pentru guvernare.

Joi, 25 noiembrie, Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, care stabilește începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare de 63 de ani pentru bărbați, iar pentru femei de 59 de ani, cu creștere treptată la 63 de ani până în 2028.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram